COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Gör din egen daal!

Publicerad
26 maj 2017

Numera är den smaskiga indiska rätten daal på allas läppar (och även i många magar). I samband med den växande efterfrågan till vegetariska alternativ har även vår lust att äta experimentera i våra kök ökat och just daal är en fantastisk rätt som både mättar, är nyttig och smakar supergott.


Daal är en gryta gjort på röda linser, med härliga kryddor som kanel, spiskummin och ingefäran. Röda linser är ett perfekt substitut för kött då linser är otroligt proteinrika. Den har också den fiffiga egenskapen att den går att köra direkt ner i grytor. Röda linser behöver nämligen inte blötläggas och har en snabb kokprocess. Linserna faller sönder när de kokas vilket gör just röda linser ideela för grytor.

Om du känner dig sugen att prova på att laga daal så har det aldrig varit enklare heller. Daal är nämligen ett av recepten till den vegetariska matkassen under v.15. Just nu pågår ett supererbjudande på Hemköps färdigplanerade matkassar där du kan sparar 400 kr vid din första och andra kasse.

Vad har du att förlora? Beställ din matkasse redan idag och spara tid till annat, och få en fantastisk smakupplevelse på köpet.

Indisk daal med koriandersallad och yoghurt
Aktiv tid: 30 – 35 min / Total tid: 35 – 40 min

Ingredienser:
4 port valfritt ris/gryn
100 g gul lök (1-2 st)
200 g morötter (2-3 st)
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
¾ tsk kanel
1 fp torkade röda linser (200 g)
1 fp krossade tomater (390 g)
2 ½ dl havregrädde
50 g rödlök (½-1 st)
½ gurka
1 fp rädisor (125 g)
200 g körsbärskvisttomater
1 kruka koriander
1 fp machésallad (70 g)
½ msk vitvinsvinäger
2 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

2. Daal (gryta + lock): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Hetta upp 2 msk olivolja i grytan och bryn löken, morötterna, 3 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, 1 msk curry, 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver och ¾ tsk kanel på medelhög värme i 4 min.

3. Tillsätt 1 fp torkade röda linser (200 g), 1 fp krossade tomater (390 g), 2 ½ dl havregrädde, 2 ½ dl vatten och 1 ½ tsk salt i grytan. Låt puttra på medelvärme under lock 15–20 min.

4. Sallad (skål): Skär 50 g rödlök (½-1 st) och ½ gurka i halvmånar. Halvera 1 fp rädisor (125 g) och klyfta 200 g körsbärskvisttomater. Hacka 1 kruka koriander och skölj 1 fp machésallad (70 g). Blanda allt i skålen med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt.

5. Servera daalen med riset/grynen, salladen och 2 dl turkisk yoghurt.