COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Långkok – inte så svårt som det låter

Publicerad
26 maj 2017

Slow cooking, eller långkok, är en trend som är här för att stanna. Fyll grytan redan dagen innan med säsongens godaste och låt kvällsmaten laga sig själv!

- Tricket med långkok stavas framförhållning. Ett långkok kräver minimala förberedelser, men mellan 4 och 8 timmar på spisen. Med andra ord – ta tillfället i akt och bunkra upp med matlådor!

- Välj råvaror i säsong, som kålrot, morot, rödbeta, palsternacka och lök. Du behöver inte hacka och skära i onödan – större bitar kokas sönder och blir minst lika goda.

- När det kommer till kött kan du med fördel välja mer prisvärda styckdetaljer som högrev, märgpipa, bog och fläsklägg. Men tumma inte på köttets kvalité. Vill du ha en yta på köttet? Bryn det innan du börjar tillagningen.

- Välj ett kärl som passar dig. En slow cooker, eller tryckkokare, är en bra investering för dig som vill göra återkommande storkok och slippa använda spisen. Lergrytan hjälper till att behålla vitaminer och näringsämnen medan en gjutjärnsgryta ger en extra dos järn. För dig som bara vill prova funkar en traktörpanna med lock eller en helt vanlig kastrull, så länge de är tillräckligt tjockbottnade.

- Håll ett öga på ditt långkok och fyll på med vätska om det behövs. Blir det sky över – använd det i en sås.

Text: Moa Suominen