COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Låt julbordet gå i grönt

Publicerad
20 mar 2017

Kålrot, rödbeta och palsternacka tillsammans med apelsin, dadlar och nejlikor blir fantastiska sidorätter på julbordet. Här är julens godaste tillbehör!

Vill du duka upp ett julbord med klimatvänligare råvaror? Gör så här:

* Minska på köttet. Tänk på köttet som tillbehör snarare än huvudingrediens. Om du vill ha skinka och köttbullar – satsa på ekologiska och närproducerade alternativ och ta små portioner.

* Sill och strömming är klimatsäkra alternativ. Lutfisken, som ofta görs på långa och sej, rödlistas däremot i WWF:s fiskguide.

* Välj grönsaker och frukt i säsong. Morot, olika typer av kål, potatis och palsternacka är perfekta val som bas till julmaten. Varför inte prova att griljera en kålrot i stället för julskinka?

* Överlaga inte! Planera inköpen av mat och frys in det som blir över. Lita på dina smaklökar och din näsa – mycket mat är ätbar trots att bäst-föredatumet passerat.

Text Moa Suominen
Styling och recept Lisa Lemke
Foto Magnus Carlsson

  • Morotskräm med citrus och nejlika
    Morotskräm med citrus och nejlika
    6 PORT, CA 25 MIN
  • Långbakad kålrot med sharon, apelsin och brynt smör
    Långbakad kålrot med sharon, apelsin och brynt smör
    6-8 PORT, CA 40 MIN
  • Krispig brysselkålssallad med rödkål, äpple och dill
    Krispig brysselkålssallad med rödkål, äpple och dill
    8 PORT, CA 25 MIN
  • Inlagd rödbeta i krämig örtdressing
    Inlagd rödbeta i krämig örtdressing
    8 PORT, 15 MIN + KOKTID FÖR RÖDBETAN
  • Grönkålssalsa med äpple och valnötter
    Grönkålssalsa med äpple och valnötter
    6 PORT, CA 20 MIN