COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Spännande tillbehör till skaldjur

Publicerad
20 mar 2017

Har du någon favorit på skaldjursplatån? Vi bjuder på några nya, spännande recept för dig som gillar havets goda! 

Vintern är bästa årstiden för dig som älskar skaldjur. Välj alternativ som får grönt ljus av WWF i deras fiskguide som uppdateras varje år. Håll utkik efter märkningarna MSC, ASC och Krav när du handlar – dessa borgar för fisk och skaldjur från stabila bestånd, som fiskats på ett sätt som inte skadar den marina miljön.

* Hummer. Vår absoluta favorit till nyår – ett kraftigt kräftdjur som väger mellan 1/2 och 1 kilo. God både naturell och gratinerad i ugn. Spara skalet och koka en god fond att ha i sås eller soppa! Hummer är dyrt, men brukar finnas fryst till en billigare peng.

* Kungskrabba. Är en stor art av krabba som kan väga uppemot 10 kilo. Främst används köttet från krabbans ben som smakar gott att gratineras eller stekas lätt. Vill du inte betala för krabba går det förstås att satsa på de billigare alternativen kräftor och räkor.

* Ostron. Tillhör musselsläktet och växer vilt i hav över hela världen. Kontrollera alltid att ostronen lever när du köper dem – de ska vara stängda. Servera kallt på en bädd av is och smaksätt eventuellt med citron, en skvätt tabasco eller vinägrett. Ostron kostar en slant, men det räcker ofta med ett par stycken per person.

* Pilgrimsmussla. Är ett släkte i familjen kammusslor med ett skålformat, nästan platt skal. Det är den fasta, vita muskeln på musslan som vi äter – gärna halstrad eller grillad tillsammans med en god blomkålspuré. Köpt frysta blir pilgrimsmusslan ett billigare alternativ till festmenyn.

Text Moa Suominen
Styling och recept Tove Nilsson
Foto Charlie Drevstam