COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Svenska äpplen – ett klimatsmart val

Publicerad
25 apr 2017

Äpplen är synonymt med höst för många. Ge våra svenska äpplen en sista chans innan citrusfrukterna tar över i fruktdisken.

* I Sverige finns 282 företag som odlar sammanlagt 25 300 ton äpplen per år. Vi äter 13 kg per person och år.

* De vanligaste äppelsorterna i Sverige är Ingrid Marie/Karin Schneider och Aroma/Röd Aroma.

* Vill du undvika rester av bekämpningsmedel ska du välja ekologiska äpplen i första hand, och svenska äpplen i andra hand. Här är nämligen några av de farligaste bekämpningsmedlen, som fortfarande används i andra länder, förbjudna.

* Äpplen består av 25 procent luft. I skalet sitter två tredjedelar av alla fibrer, och en hel massa antioxidanter, så skala inte äpplet innan du äter det.

* Väljer du ett svenskt äpple framför ett nyzeeländskt minskar du klimatpåverkan med 3 procent.

Gott av äpplen
Skär ner några klyftor i salladen, smörstek dem med rödlök och servera till blodpuddingen eller gör en salsa med äpple, lime, chili och koriander. Det är också supergott att torka tunna äppelringar och ha som snacks eller skära ner i müslin. Torka dem i ugnen på 75° ca 5 timmar, eller tills de är sega och torra. Förvara i tättslutande burk.

Elsa Larsson

Recept

Gräddig skinkgryta med paprika och äpple

Smörstekta äppelringar med muscovadosocker och mynta

Gratinerad falukorv med äpple och tomat 



Höstäpplen med vit choklad

Äppelmajonnäs med dragon och kapris