COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Äggallergi

Publicerad
2 jun 2013

Allergi mot ägg är vanligare hos barn än hos vuxna eftersom det ofta växer bort före skolåldern. Mellan 2-6 % av barnen är allergiska, ju yngre barn desto vanligare. Mindre än 1 % av den vuxna svenska befolkningen har äggallergi.

Det är vanligen något av proteinerna i äggvitan man reagerar mot. I äggvitan finns flera proteiner. En del är värmestabila medan andra förstörs vid upphettning. Av de personer som är allergiska mot proteiner i äggulan måste vissa även undvika kött höns och kyckling som man annars kan korsreagera mot. Fiskägg däremot, d v s rom har inga samband med ägg från höns och behöver därför inte undvikas.

Symptom
Symptomen kan komma från huden, magen eller luftvägarna vid äggallergi. Några exempel kan vara eksem, magsmärtor, svullnad av läppar och munhåla eller astma.

Diagnos
Oftast tas blodprov eller pricktest på huden, för att se om kroppen har bildat IgE-antikroppar mot ägg. Ett annat sätt är att man tillsammans med läkare utesluter alla äggprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur man mår när man tar bort och sedan tillsätter ägg.

Kosten
Som allergisk mot ägg bör man ta för vana att alltid läsa noggrant på ingrediensförteckningen. Ägg kan ha många funktioner i livsmedel och kan finnas i bl a sammansatta produkter, men måste alltid anges på ingrediensförteckningen.

Matbröd, småkakor, mjuka kakor, tårtor och maränger har ofta ägg i smeten/degen eller är penslat utanpå. Även ströbröd kan innehålla ägg, liksom glass, parfait, mousse, puddingar och lemon curd. Till pajer, pannkakssmet, såser som bearnaise och hollandaise samt majonnäs används ägg för att ge rätt konsistens. Även viss pasta innehåller ägg. Till färsrätter används ofta ägg som bindemedel och potatismos, potatiskroketter kan också innehålla ägg.

Det finns några tillsatser man bör vara uppmärksam mot; E1105 Lysosym, är ett antibakteriellt medel som kan användas vid osttillverkning och utvinns av ägg. E322 Lecitin, är ett förtjockningsmedel som man tidigare ofta använde äggula för att framställa. Nu är det vanligare med sojaböna och oavsett vilket måste detta framgå av märkningen. T ex: emulgeringsmedel E322 (från ägg).

Ska man vaccinera sig bör man också uppge om man är allergisk mot ägg, då ägg ibland används för att producera vaccinet.

Man kan vara väldigt känslig mot äggproteiner. En del reagerar mot det protein som finns i luften vid matlagning med ägg. Även de mat-/kokkärl som används till allergiska måste vara noggrant rengjorda.

Alternativ till ägg
Som ersättning för ägg vid t ex bakning av mjuka kakor eller pannkakor, såser och majonnäser finns äggfria pulver att köpa. De brukar finnas i hyllan för allergiprodukter i matbutikerna.