COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Glukos- (fruktos)sirap

Publicerad
2 jun 2013

Glukossirap framställs genom nedbrytning av stärkelse. Som råvara kan potatis-, majs-, tapioka- eller vetestärkelse användas. Graden av nedbrytning ger olika produkter så som maltodextrin, glukossirap och glukos (dextros). Produkten används ofta till söta livsmedel som glass, gelégodis, chokladfyllningar, kolor och drycker.


Inom den europeiska stärkelseindustrin har man kommit överens om en praxis där slutprodukten (stärkelsen) inte får innehålla mer än 20 ppm gluten, vilket är gränsen för glutenfritt. Därför kan man säga att glukossirap är säkert att äta även om den framställts av vete. 

Man behöver inte ange ursprunget men många gör det ändå, ”stärkelse (vete). Det kan ge upphov till frågor från oroliga veteallergiska eller glutenintoleranta men svaret är alltså att dessa produkter är säkra att äta för båda grupperna.

Läs mer på livsmedelsverkets hemsida :
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/