COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Havre

Publicerad
2 jun 2013

Den som är glutenintolerant tål ju inte proteinerna som finns i vete, råg och korn. Havre däremot är naturligt fritt från gluten, men eftersom det odlas på samma fält, behandlas i samma maskiner och fabriker som andra spannmål som innehåller gluten, blir havren kontaminerad – eller ”besmittad”. Därför finns numera sk ”ren” havre att köpa. Den är odlad på fält där det bara vuxit havre de senaste åren och behandlas så att den inte ska kontamineras.


Ren havre kan ingå i kosten hos de flesta glutenintoleranta men man bör ändå introducera havre i samråd med sin läkare eller dietist. När man börjar använda havre är det klokt att vänja sig vid lite i taget. Havre är väldigt fiberrikt och kan ge tarmbesvär för den ovane.

Eftersom havre har många goda egenskaper är det är ett bra livsmedel att lägga till den glutenfria kosten. Förutom att det ger en god smak och bra effekt vid bakning får man även: 

  • Antioxidanter
  • Lösliga fiber – sänker kolesterolet, ger jämnare blodsocker
  • Olösliga fiber – motverkar förstoppning
  • Kalcium och fosfor – bra för skelett och tänder
  • Järn, magnesium, zink, B-vitaminer och E-vitamin
  • Mer protein än andra sädesslag