COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Var finns gluten?

Publicerad
14 maj 2013

Man bör alltid läsa ingrediensförteckningen innan man äter någonting, men generellt ska man inte äta något som innehåller eller är tillverkat av vete, råg eller korn. Ibland är det svårt att utläsa av namnet att ursprunget är ett spannmål man inte tål. Därför kan det vara bra att ha tillgång till ett ingredienslexikon. På www.celiaki.se kan du köpa ett sådant.

Här är en lista på några ingredienser eller produkter man ska undvika när man är glutenintolerant. Men kom ihåg att den här listan inte är fullständig! Det är bara exempel. 

  • Produkter från vete; vetemjöl, idealmjöl, ströbröd, dinkel, matvete, vetekli, kruskakli, vetegroddar, grahamsmjöl, mannagryn, bulgur, couscous, semolina, durumvete, speltvete, skållat vete, veteprotein
  • Produkter från råg; rågmjöl, rågsikt, rågvete, surdeg (ofta från råg eller vete)
  • Produkter från korn; malt, öl (inte alla sorter), korngryn, kornmjöl, kornmalt

 Man bör titta lite extra noga i sammansatta produkter. Här är några exempel:

  • Blodpudding
  • Glass
  • Gulaschsoppa och liknade soppor och grytor
  • Kexchoklad, viss lösviktsgodis, kex, kakor, glasstrutar
  • Korvar
  • Köttbullar
  • Köttfärssås och andra färdiga såser
  • Lakrits (kan innehålla vetemjöl som bindemedel, men står då angivet som ingrediens)
  • Leverpastej
  • Ostkaka
  • Panerade rätter (undantag finns)
  • Pasta och bröd tillverkat på vete, råg eller korn
  • Pommes eller liknande potatisprodukter
  • Pytt i panna
  • Rostad/friterad lök
  • Vällingpulver 
  • Öl

Öl är ju oftast gjort av korn eller korn och kan ha olika stor glutenhalt kvar efter tillverkningen. Hur mycket gluten ett öl innehåller står inte på förpackningen. Det bästa är att ringa till tillverkaren och fråga.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Gluten/Hur-vet-man-att-gluten-ingar-i-ett-livsmedel/