COOKIES

På hemköp.se använder vi cookies för att individanpassa webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Jag förstår
Hemköp

Sojaprotein och baljväxtallergi

Publicerad
2 jun 2013

Baljväxterna


Av baljväxterna används både proteinerna, stärkelsen, fibrerna och oljorna inom livsmedelsindustrin som både mat och djurfoder. Sojabönan t ex används till många olika livsmedel pga sitt goda näringsvärde. Även ärtor och lupin är vanliga råvaror. Från baljväxter framställs även förtjockningsmedel som fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl mfl. E410, E412, E413, E414, E417 och E426 kan samtliga utlösa allergiska reaktioner hos den som är allergisk mot baljväxter.

 

Jordnöten är också en baljväxt – inte en nöt. (Läs mer om denna under fliken ”Jordnötsallergi”.)

Allergi mot baljväxter börjar oftast tidigt hos barn och brukar bestå genom hela livet. Baljväxter har stort släktskap med varandra och därför kan man reagera mot flera olika baljväxter. Ofta börjar det med jordnötsallergi som utvecklas till allergi även mot andra baljväxter.

Förutom soja, jordnöt, bönor och ärtor är även lupiner, linser, kikärter, lakrits och bockhornsklöver (ingrediens i t ex curry) exempel på baljväxter man måste se upp med som allergisk.

 

Sojaallergi


Sojaallergi har ökat i takt med den ökade användningen av soja i livsmedel, men är fortfarande relativt ovanlig. Till barn med komjölksproteinallergi bör man inte ge sojaprodukter som ersättning, då de riskerar att även utveckla sojaallergi. Korsreaktioner mot andra baljväxter så som jordnöt, gröna ärtor, limabönor och andra bönor är inte ovanligt. Vid samtidig allergi mot t ex jordnöt kan reaktionerna bli kraftigare.

 

Det finns små barn som tillfrisknar från sin sojaallergi, men ofta består den hela livet.


Symptom
Symptomen varierar, men kan vara från huden, mag-tarmkanalen, luftvägarna och även ge allergiska (anafylaktiska) chocker. Sojaprotein kan även utlösa luftburen reaktion.


Kosten
Sojaböna och andra baljväxter förekommer i en mängd olika livsmedel i olika former. Läs alltid ingrediensförteckningarna noga!

Sojalecitin, E322 verkar endast vara en risk för extremt allergiska personer. Inte heller sojaolja ska innebära någon stor risk. Sojasåser däremot innehåller rester av proteiner, vilket innebär att man kan reagera mot dem.

Andra baljväxter kan ge reaktioner hos sojaallergiska på grund av släktskapet mellan arterna, men inte alltid. Därför bör man inte utesluta dem, utan prova sig fram i samråd med sin läkare och vara uppmärksam på reaktioner.