Just nu har vi driftstörning för e-handelskunder som handlar med upphämtning från vissa butiker i Mälardalen, Västra Götaland och Dalarna. Läs mer här
4 portioner
Tillagningstid: 40 – 45 minuter
3 dl mjölk
6 ägg
2 dl vetemjöl
¾ tsk spiskummin
700 g morötter
1 melon
50 g rödlök (½-1 st)
1 fp stora vita bönor (380 g)
2 avokado
½ fp salladsmix (35 g)
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 fp pumpakärnor (100 g)
½ gurka
1 grön chili
2 dl turkisk yoghurt
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1. Smet (bunke): Vispa samman 3 dl mjölk, 6 ägg, 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt, ¾ tsk spiskummin och 2 krm svartpeppar i bunken. Skala och grovriv 700 g morötter och blanda ner i smeten. Låt stå.
2. Sallad (stor skål): Skala, halvera, gröp ur och tärna 1 melon. Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Skölj 1 fp stora vita bönor (380 g). Gröp ur och tärna 2 avokado. Blanda med ½ fp salladsmix (35 g), 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen. Strö 1 fp pumpakärnor (100 g) ovanpå.
3. Yoghurtraita (skål): Grovriv ½ gurka och pressa ur vätskan. Finhacka 1 urkärnad grön chili. Blanda gurkan och chilin med 2 dl turkisk yoghurt, 1 dl crème fraiche, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
4. Plättar (2 stekpannor): Smält 1 msk smör i vardera panna och stek 2 plättar per panna åt gången (2*1 dl). Stek plättarna på medelhög värme i ca 1 min/sida. Tillsätt ytterligare 1 msk smör efter halva smeten. Lägg åt sidan på ett fat.
5. Servera morotsplättarna med salladen och yoghurtraitan.