Basvaror
-18°C

Jonas Cramby visar vägen till magen genom frysen!

Våra vänner från Garant har inlett ett samarbete med journalisten Jonas Cramby för att ge frysen ett rejält uppsving och plocka fram fina basvaror som lämpar sig för frysen. Ajöss med tråkiga matrester och in med hållbara råvaror! 

Alla bör ha basvaror som ökar matlagningslusten och minskar matsvinnet i våra svenska hem med frysen som främsta redskap. Här kan du se vilka varor Garant och Jonas Cramby noggrant har valt ut. Låt det smaka!

CMS50_arton.jpg

13 basvaror alla borde ha i frysen

Kycklingvingar, nötytterlår, laxfilé. smör och mjöl, tomater, mango,rotfrukter och lök, ris, nötter och till och med chips och vindruvor! Ja, allt går faktiskt alldeles utmärkt att frysa och förvara! Läs mer om Jonas Crambys tips på Garantskafferiet.

Ris

Överblivet kokt ris kanske inte låter så kul. Men det är en riktigt, riktigt smart grej att ha innanför frysdörren. Varför? Fryser du in det i portionsförpackningar har du jämt en snabb middag hemma. Tillsammans med kimchi, soja, sesamolja, ett stekt ägg, lite sriracha och vilka grönsaker du råkar ha hemma (eller i frysen) får du till Jonas favoritvardagsrätt alla kategorier: Kimchi bokkeumbap, kimchistekt ris.

 

50_ris.jpg

Kycklingvingar

En doldis bland smarta matlagningstekniker är att frysa in innan man friterar. Att ha färska kycklingvingar i frysfacket är inte bara praktiskt utan också godare. Nedfrysningen ger skinnet mer struktur vilket gör dem ännu mer frasiga när de kommer ur frityrkastrullen. Smakar till exempel toppen ihop med vår srirachamajo!

 

Nötytterlår

Tartar är för många en avancerad finrätt. De kunde inte haft mer fel. Det är bland de snabbaste rätterna du kan laga till. Med andra ord: den perfekta bjudrätten! Ha därför alltid malet nötytterlår hemma. Ta bara ut ur frysen, tina upp och gör en tartar eller koreansk råbiff yukhoe. I Korea äter man nämligen yukhoen lite frostig, så att köttet kommer direkt från frysen är bara ett plus.

Laxfilé

Laxfilén är en klassiker i frysen. Men hur många gånger har du gjort sashimi av den? Är man den typen som är lite småorolig över rå fisk är den frysta garanterat trygg. Så nästa gång du plockar fram den frostiga laxfilén från Garant – tina den i kallt vattenbad, skiva den sashimitunt och servera den med en kopp japansk soja, en skål ris och pocherat ägg. Vill du kan du också addera en klick av vår sås gjord på soja, ingefära och chili.

 

50_mango.jpg

Mango

Fryst mango är smoothiens, tacons och köttbitens bästa vän! Att ha en låda i frysen, betyder att du alltid är några få, enkla steg ifrån en riktigt bra mangosalsa. Tina upp, hacka i habanero, färsk koriander och limejuice så har du en! Alla dessa övriga ingredienser funkar också fint att frysa in, speciellt den pressade limen som trivs bra i iskubsform.

Chips och vindruvor

Håll i hatten för nu kommer det – frysens två mest otippade och goda ingredienser: chips och vindruvor. Frysta chips låter ju kanske helt knäppt, men den nya texturen är lika god som den är knäpp! Samma sak gäller vindruvor. Att stoppa in en ask i frysen betyder att nästa gång du tar ut den har omkring 65 st nyttiga piggelinglassar i miniatyr. Perfekt när du vill ha en efterrätt men inte vill vara helt onyttig!

50_chips.jpg

Rotfrukter och lök

Rotfrukter och lök är de där typiska kylvarorna man köper mycket av som man lätt glömmer bort där längst inne i kylen. När du märker att de håller på att bli ledsna – hacka upp, förväll och frys in dem i portionspåsar. Då har du nämligen alltid en riktigt bra bas för alla sorters grytor. Och vem vill inte ha det?

Smör & mjöl

I frysen håller inte bara skafferivaror längre: många bagare förvarar dem också där eftersom kalla produkter ger sprödare pajdeg och godare scones. Frysen är också bra på att förvara utkavlade hemmagjorda vetetortillas separerade med lite bakplåtspapper – alltid redo för att läggas i stekpannan när tacosuget slår till!

Nötter

Nötter är det där typiska man alltid har i skafferiet men som man aldrig riktigt minns när man köpte. Vad som är bättre då är att ha dem i frysen eftersom fettet inte härsknar och man alltid har tillgång till något knaprigt att toppa salladen med. Alla sallader blir nämligen bättre med nötter, så är det bara.

Tomater

Ett annat bra lifehack är att alltid ha hackade tomater, lök, chili och koriander i frysen. Röran tinar fort och innan du vet ordet av, så står du där med en perfekt salsa i handen! Du kan också baka tomater som håller på att gå ut i ugnen på låg värme med vitlök, örter och olivolja, som du sedan mixar och fryser in. På så sätt har du alltid en god såsbas till pastan.