Grön ärtrisotto med halloumi, rostad blomkål och pumpadressing

4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter

1 fänkål
7 msk olivolja
1 fp carnaroliris (250 g)
2 msk buljongpulver
1 blomkål (800 g)
2 msk vitvinsvinäger
1-2 vitlöksklyftor
1 fp pumpakärnor (50 g)
1 fp gröna ärtor (250 g)
1 fp halloumi (200 g)
1 fp riven pecorinoost, (100 g)
½ citron
1 fp ärtskott (100 g)

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Risotto (traktörpanna): Hacka 1 fänkål. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och bryn fänkålen och 1 fp carnaroliris (250 g) på medelvärme i 3-4 min. Tillsätt 2 msk buljongpulver (alt. 2 tärningar). Tillsätt totalt 1 liter vatten till riset i 3 omgångar och låt puttra på svag värme i ca 25 min, tills riset är al dente. Rör om då och då.
3. Dela 1 blomkål (800 g) i mindre bitar och buketter, blanda med 2 msk olivolja och ½ tsk salt på en ungsplåt. Rosta högt upp i ugnen i ca 15 min.
4. Pumpadressing: Blanda 3 msk olivolja, 2 msk vitvinsvinäger, 1-2 pressade vitlöksklyftor, 2 krm salt och ½ tsk svartpeppar i en skål. Vänd ner 1 fp pumpakärnor (50 g).
5. Ärtpuré: Koka upp 1 dl vatten, tillsätt 1 fp tinade gröna ärtor (250 g) och mixa slätt med stavmixer. 6. Halloumi: Hyvla 1 fp halloumi (200 g) med en osthyvel till tunna skivor. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och stek halloumin 1 min/sida på medelhög värme i två omgångar. Lägg åt sidan.
7. Rör ner ärtpurén, 1 fp riven pecorinoost (100 g), saften från ½ citron och ½ tsk svartpeppar i risotton.
8. Servera risotton med blomkålen, ärtskott, halloumin och pumpadressingen ringlad ovanpå.