Asiatiska kycklingbollar i kokossås

Tillagningstid: ca 35 min

4 port valfritt ris/gryn
1 purjolök
3 msk neutral olja
ca 500 g kycklingfärs
1 ägg
½ dl strödbröd
2 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 lime
1 fp kokosmjölk (250 ml)
1 ½ dl mjölk
1 msk kinesisk soja
1 msk honung
½ tsk sambal oelek
250 g broccoli
1 fp körsbärstomater (250 g)
1 fp hackad mandel (60 g)

Gör så här:

1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

2. Stekt purjolök: Finhacka 1 purjolök. Hetta upp en stekpanna med 1 msk neutral olja och fräs purjon i 5 min. Lägg purjon åt sidan.

3. Kycklingbollar: Blanda ca 500 g kycklingfärs med 1 ägg, ½ dl ströbröd, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk ingefära, saften från 1 lime, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar i en bunke. Forma 12 stora bollar med vattensköljda händer och lägg dem på en skärbräda.

4. Kycklingbollar: Hetta upp en stekpanna med 2 msk neutral olja och stek bollarna på medelvärme runt om i 7 min.

5. Slå på 1 fp kokosmjölk (250 g) och 1 ½ dl möjlk i pannan med bollar. Tillsätt den stekta purjolöken, 1 msk kinesisk soja, 1 msk honung och ½ tsk sambal oelek. Låt allt puttra ihop i 5-6 min.

6. Grönsaker: Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Skala och skär 250 g broccoli i bitar och buketter. Koka broccolin i 3 min. Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g). Blanda den kokta broccolin med tomaterna i en skål.

7. Strö 1 fp hackad mandel (60 g) över kycklingbollarna och servera med riset/grynen och grönsakerna.