Asiatisk skål med ingefära, mango och stekt ägg

4 portioner
Tillagningstid: 35 minuter

1 fp basmatiris (250 g)
100 g rödlök (1-2 st)
1 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
200 g morötter (2-3 st)
250 g broccoli
300 g pak choy
1 msk smör
1 fp böngroddar (180 g)
1 lime
½ dl olivolja
1 msk kinesisk soja
1 ½ tsk sambal oelek
1 tsk honung
2 tsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 fp mango (225 g)
2 tsk neutral olja
4 st ägg
1 kruka koriander
1 fp jordnötter (80 g)

1. Koka basmatiris enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skär rödlök i tunna ringar. Lägg i skålen och tillsätt socker, vitvinvinäger och 2 msk vatten. Rör om och ställ åt sidan.
3. Skala och skär morötter i 1 cm tunna stavar. Skär broccoli i mindre bitar och buketter. Strimla pak choy. Hetta upp pannan med 1 msk smör och fräs morötterna och broccolin på medelvärme i 4 min. Tillsätt pak choyen, böngroddar och fräs ytterligare 2 min.
4. Dressing: Blanda saften från 1 lime, ½ dl olivolja, 1 msk kinesisk soja, 1 ½ tsk sambal oelek, 1 tsk honung, 2 tsk ingefära, ½ tsk salt och 2 pressade vitlöksklyftor i skålen. Häll dressingen över de frästa grönsakerna i pannan och blanda väl. Rör ner 1 fp tinad mango (225 g) och låt allt bli varmt, ca 1-2 min. Häll upp grönsakerna i en skål.
5. I samma stekpanna, hetta upp 2 tsk neutral olja, knäck 4 st ägg i pannan utan att gulan spricker och låt steka ca 4 min på ena sidan. Dra av pannan från värmen.
6. Fördela riset i botten på 4 st serveringsskålar. Grovhacka 1 kruka koriander. Lägg grönsakerna på riset och toppa med koriandern, ett stekt ägg och 1 fp jordnötter (80 g). Servera skålen med den syrade rödlöken och lite kinesisk soja vid sidan av.