Utomhuslagat med Sandra Mastio / Ät ute tillsammans – helt enkelt

Ät ute tillsammans – helt enkelt

Snart kommer den – sommaren 2021, då det ska bli härligare än någonsin att äta ute tillsammans. Matälskaren, TV-mästerkocken och pizzadrottningen Sandra Mastio ger sina bästa tips för skönt häng och god mat.

”Allt smakar bättre utomhus – syret förstärker smakerna. Och det är ju underbart att kombinera två magiska saker – mat och vackert väder”, säger Sandra Mastio, vinnare av Sveriges Mästerkock 2015 och så driver hon också restaurang MASTIO i Malmö.

När våren når Sverige brukar vi titta ut som nyvakna grävlingar. Med spretiga pälsar och bleka nosar bär vi fram utemöbler och grillar. Som vi har saknat sol i ansiktet! Den här våren kanske vi längtar ännu mer efter allt detta, för att vi har saknat varandra extra mycket.

”Maten är egentligen bara en bonus. Det stora med att äta tillsammans, och att samlas utomhus, är sällskapet. Vi har en kort säsong i Sverige, så ut och ät!” uppmanar Sandra Mastio. Sandra har några grundläggande sommartips för måltider utomhus.

”Börja med att köpa en stor träbricka, robust med kanter. Släng allt du ska ha med dig ut på brickan, maten, dukningen, tillbehören. Jag hatar att springa fram och tillbaka så det här är ett smart tips. Jag ska själv köpa en ny till sommaren. Min har gått sönder”, säger hon och fortsätter:

”Glöm tallrikar. Lägg upp plockmat på stora fat och låt folk ta själva. Dra ner ambitionsnivån. En bjudning ute är till exempel ett perfekt sätt att köra lite kylskåpsrens. Du kanske har lite chorizo över? Skär den i småbitar och grilla i en panna som du ställer direkt på glödbädden i din kolgrill. Skitgott tillsammans med grillad spetskål. Vips, en helt ny rätt!”

I år blir kanske den mest lämpliga sommaren någonsin att bryta (det nordiska?) “stressad-över-att-bjuda-många-på-mat”-beteendet? Ni vet, när värdparet ränner mellan grillen och spisen med glansiga blickar medan gästerna undrar om de kan hjälpa till med något? Sandra tycker vi ska låta det ta tid. Tänk inte att allt ska ätas samtidigt. Ät maten allt eftersom den är klar, då är den som godast.

När vi lagar mat utomhus tänker vi ofta att allt måste ätas samtidigt, runt bordet. Vi kämpar och förbereder så inget ska kallna. Sen river vi av maten på tio minuter. Sen paltkoma. Sen hem. Dra ut det över tid istället!

”Stjäl av det italienska sättet att äta tillsammans. Njut per råvara. Jag tar varje chans att njuta ohämmat. Under sommarhalvåret smakar råvarorna godast som de är. Utan geggor. Nygrillad sparris med olivolja och salt. Ät med gaffel eller tandpetare.”

Jo, och gästerna som vill hjälpa till – låt dem! De menar faktiskt allvar, och det blir roligare för alla.”Sätt folk i arbete. Du måste inte göra allt själv. Om det så bara är att se till att det inte kommer myror i smöret eller getingar i drycken. Saknas något? Skicka in någon annan att hämta. När jag är gäst vill jag inte bara sitta på min rumpa. Man vill ju hjälpa till så att alla kan slappna av. Det vill nog alla.”