Betor i ugn med fetaost och rosmarinaioli

4 portioner
Tillagningstid: 45 min

1 fp rödbetor (600 g)
1 fp gulbetor (600 g)
2 fp fetaost
1 ägg
1 fp krutonger (120 g)
1 fp körsbärstomater (250 g)
1 fp spenat (70 g)
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
3 tsk vitvinsvinäger
1 ½ dl neutral olja
2 msk smör
3 msk olivolja
2 tsk rosmarin
1 msk + 1 tsk honung
valfritt gryn 4 port

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär rödbetor och gulbetor i 2 cm breda klyftor. Lägg på plåten och blanda med olivolja, honung, salt, rosmarin och svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen i ca 30 min.
3. Smula fetaosten och fördela jämt över betorna när ca 10 min av stektiden återstår.
4. Koka 4 port valfritt gryn (gärna matvete).
5. Aioli: Knäck ägget i bunken och tillsätt pressad vitlöksklyfta, rosmarin, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. Börja mixa och häll försiktigt i neutral olja allt eftersom. Ställ aiolin i kylen tills det är dags att servera.
6. Krutonger: Hetta upp pannan med smör. Stek krutonger med 1 pressad vitlöksklyfta på medelvärme i 4 min.
7. Halvera körsbärstomaterna. Lägg i skål tillsammans med spenaten. Tillsätt de kokta grynen och blanda med olivolja, vitvinsvinäger, salt och honung.
8. Servera de varma betorna med salladen och aiolin. Toppa med krutongerna.