Vardagsekologi med kockfarfar

Kockfarfar har jobbat som kock sedan mitten av 1830-talet, och har bland annat en femteplats i kock-VM i bagaget. Han lagar mat för alla sinnen och säsonger. Han gör gärna egna såser, buljonger och inläggningar, och väjer inte för ett riktigt långkok.

bjudermock_vertical_823x548(1).jpg

1. Baka bröd av överblivet mjöl

Brödet blir luftigare, saftigare och godare om du inte tar för mycket mjöl. Eftersträva att ta så lite mjöl som möjligt. Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. Vad t.ex. 1 liter vetemjöl väger kan du få veta genom att måttomvandla. Vad du inte ska göra är att mäta upp mjölet genom att gräva med decilitermått i mjölpåsen.

bjudermock_vertical_823x548(2).jpg

2. Svenska tomater är bäst på flera sätt

Ett av kockfarfars bästa tips är att köpa svenska tomater för matlagning. Svenska tomater är inte bara goda och närproducerade. De slår också spanska och holländska tomater när det gäller klimat och miljö. Faktum är att svensk tomatodling är bäst i klassen när det gäller miljö och ger de lägsta utsläppen av klimatgaser.

bjudermock_vertical_823x548(3).jpg

3. Närodlat är oftast fantastiskt

Det är sällan som bönder inte har koll på hur deras egna råvaror ska tillagas, ätas och förberedas. Det närodlade kan med andra ord ofta smaka fantastiskt - speciellt när vi prartar om chark och deliprodukter. Var inte blyg att använda mer exklusivt färdigkryddat eller lagrat från din lokala bonde.

Börja variera med vego

Läs mer