Blinier med rödbetssallad och rökt lax

Ca 30 små
Tillagningstid: 20 min

2 ägg
5 dl mjölk
25 g jäst
2 dl vetemjöl
2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

RÖDBETSSALLAD:
1 dl färskost
2 rödbetor kokta, strimlade
1 saltgurka, strimlad
1 msk schalottenlök, finhackad
salt och peppar
100 g kallröktlax i små skivor
gräslök till dekoration

Gör så här:

1. Dela äggen i vitor och gulor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.

2. Smält smöret. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Måtta ca 1 ½ msk till små blinier. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat.

3. Blanda samman rödbetssalladen, fördela på blinierna och toppa med lite skivad lax och gräslök.