Blomkålscurry med thaibasilika & färsk chili

4 portioner
Tillagningstid: 35 – 40 minuter

1 bit ingefära
100 g gul lök (1–2 st)
1 fp rostade solroskärnor (200 g)
3 vitlöksklyftor
½ dl neutral olja
1 msk fänkålsfrö
1 tsk sambal oelek
4 portioner ris
1 blomkål (800 g)
1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)
1 fp kokosmjölk (250 ml)
1 fp kokosgrädde (250 ml)
1 fp sockerärtor (150 g)
1 kruka thaibasilika
1 röd chili
2 lime

1. Currypasta (mixerbunke + mixerstav): Skala och hacka 4–5 cm av 1 bit ingefära. Klyfta 100 g gul lök (1–2 st). Tillsätt ingefäran, löken, 1 fp rostade solroskärnor (200 g), 3 stora skalade vitlöksklyftor, ½ dl neutral olja, 1 ½ dl vatten, 1 msk fänkålsfrö, 1 tsk sambal oelek, 1 ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Mixa till en kräm med mixerstaven.
2. Koka valfritt ris till 4 personer.
3. Gryta (stor gryta): Häll currypastan i grytan och låt fräsa på medelvärme ca 5–6 min. Skär under tiden 1 blomkål (800 g) i mindre bitar och buketter. Tillsätt i grytan allteftersom och låt fräsa med ca 2 min. Tillsätt 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 fp kokosmjölk (250 ml), 1 fp kokosgrädde (250 ml) och 1 ½ dl vatten i grytan. Låt puttra på medelvärme ca 10 min.
4. Halvera 1 fp sockerärtor (150 g) på längden. Tillsätt i grytan de sista 2 min av grytans koktid.
5. Repa bladen från 1 kruka thaibasilika. Kärna ur och finstrimla 1 röd chili. Klyfta 2 lime.
6. Servera curryn med riset, thaibasilikan, chilin och limen.