Mjuk dadelkaka med lingonfrosting

1 kaka
Tillagningstid: 1 timme

200 g dadlar, urkärnade
2 dl socker
3 dl vatten
200 g smör
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk pepparkakskrydda

LINGONFROSTING:
150 g färskost
2 dl florsocker
25 g rumstempererat smör
1 dl lingon

1. Kärna ur dadlarna, dela i mindre bitar och lägg i en kastrull med vatten och socker.

2. Koka dadlarna mjuka ca 3–4 minuter. Tillsätt smör i den heta dadelkrämen och vispa tills smöret smält. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker pepparkakskrydda och tillsätt i smeten. Blanda väl.

4. Häll i en smord och bröad kakform och grädda i 175° ca 50 minuter.

5. Lingonfrosting: Vispa samman färskost med florsocker och smör, vänd ner lingon. Servera till eller på dadelkakan.