Därför smakar mat alltid godare utomhus

De bästa matminnena vi har är väldigt ofta förknippade med att vara utomhus. Varför är det så? Visst handlar det ofta om trevligt sällskap, ledighet, sol och ett semesterlugn i kroppen men inte alltid.

Om man tittar på de mer vetenskapliga bevisen tyder allt på att smaksinnet kommer igång utomhus eftersom man inte störs av andra dofter som man annars ofta störs av inomhus. Eftersom smak och doft är sammankopplade är det självklart att smaken tar en stöt om man känner en doft av tvätt- och städmedel, sopor, blommor, kryddskafferiet eller en väns parfym inomhus vilket man inte lika tydligt gör om man är ute i friska luften. När proffsen provsmakar vin, kaffe och öl brukar de föredra att stå utomhus för att inte störas av vinkällardoft, gammal öllukt eller doften från rostat kaffe. Där utomhus kan de fokusera på själva smaken utan att påverkas av de andra sinnena.

Psykologiskt har miljön en viktig del i smaken. Mat smakar godare i en miljö som vi känner oss bekväma i eller som kopplar upp minnen från barndomen. Sommardofter som lägereld, saltvattensklippor eller nyklippt gräs är för många den ultimata kombon för uteätande kopplat till god mat. Man vet också att vi genom att vistas utomhus minskar stress, ökar psykiskt välmående och att det har tydliga positiva effekter på vårt beteende och våra vanor. Utomhus rör man sig mer och ökar i och med det aptiten och hungern.

Att vi nordbor föredrar att äta utomhus har mycket att göra med det långa vinterhalvåret då vi är tvingade att äta inomhus större delen av tiden och utomhus får vi ingen som helst kontakt med matdofter då uteserveringar och marknader är stängda och växande grönsaker och bär är täckta av snö eller höstlöv. De får stunder vi får med en macka i snögropen eller i svampskogen lever vi på i flera veckor. När våren och sommaren äntligen kommer och vi återigen får kontakt med alla dofterna utomhus sätter även smaksinnet fart och vill ha mer som väcker minnen och aptit.

Så, i fortsättningen kan vi till de som alltid säger ”varför smakar maten alltid så gott utomhus?” Ge en förklaring och sen fortsätta njuta av maten i solen eller regnet utan att tänka på så mycket mer än att det smakar godare där än hemma i soffan.