Alla tiders jul med Catarina König / Dukning, dekoration och mingel

Dukning, dekoration och mingel

– Jul för mig är att det ska kännas jul, men utan att det är pråligt. Jag vill att det ska vara enkelt och snyggt, med finess. Less is more, och detsamma för nyår.

1. Dekorera utan överdåd
Jag dukar med julens färger och väljer detaljer som ger effekt med små medel. Som att knyta rosetter av band eller snören om tygservetter (tygservetter ger en annan känsla!) och sticka in grankvistar i knuten.

2. Skapa bufféstationer
Förenkla för gästerna vid julbordsbuffén genom att tänka logiskt och skapa en gång med stationer för bröd, kallskuret och så vidare, och placera det varma på spisen.

3. Satsa på uppläggningar
Att någon har ansträngt sig ger en fin känsla när man är gäst, så lägg ner lite möda på att skapa inbjudande och vackra uppläggningar. Snurra rosor av laxskivorna, häng handskrivna etiketter på sillburkarna, och gör Jansson i miniformar så att varje gäst får sin egen. Lägg in bestick i servetter och ställ fram olika typer av glas att välja bland beroende på dryck.

4. In med nyårselegans
Från jul till nyår: Bort med det gröna och röda och i stället in med en vit, elegant duk på bordet. Tänk Nobel-känsla med vita tallrikar och silver- och gulddetaljer, lite lyxigare servettringar, och dekorera bordet med stjärnor och glitter. Det ska kännas festligt!

5. Smakrikt glöggmingel
Jag rekommenderar att göra egen glögg, då har du chansen att smaksätta som du vill och kan dessutom sätta lagom nivå av sötma. Alla gillar inte heller glögg, så ett tips är att i stället (eller också) servera glühwein. Julöl och juliga drinkar är också bra tips. Tänk tre olika sorters snittar, och de behöver inte vara avancerade. Som manchego med en marmelad, färdiga krustader med en röra, och en annan röra i tunnbröd. Eller nöj dig med pepparkakor och en god ost, eller chark och frukt. Gör det enkelt, men med finess.