Monica och Lisas nyår: Charkbricka framför teven eller lyxiga skaldjur – det är festligt med båda!

Lisa firar nyårsafton i fjällen, Monica i stan. Oavsett blir menyn enkel, festlig och god!

Monica brukar fira nyår med familj och vänner ”hemma i stan”. Lisa å sin sida, firar årsskiftet i sitt fritidshus i Hälsingland. Hon och familjen kommer hem efter en lång skiddag på nyårsaftons eftermiddag, när det börjar skymma.

– Det blir ett ganska lugnt nyårsfirande. I myskläder eller högklackat, man gör precis som man vill! Alla vill vara ute i backen så länge som möjligt och vill inte tillbringa så mycket tid i köket, så vi har förberett vad vi ska äta dagen innan. Vi köper skaldjur och färdigkokt hummer som vi snabbt grillar på strax före servering. Till det gör vi en chèvreröra med vitlök och chili. Det känns lyxigt, men är enkelt. Innan det kanske vi serverar lite snittar, kanske med skagenröra, som vi har gjort innan eller köpt färdig. Det gillar även barnen!

Systrarna är ense om att likaså charkbricka som skaldjur är perfekt för en avspänd och god nyårsafton:

– Det smakar lyxigt, ser lyxigt ut, och är enkelt att fixa goda röror till, säger Lisa.

De är inte främmande för att be gästerna att bidra med något.

– Vi skulle inte släppa in gäster i våra kök på nyår, säger Monica och skrattar. Men vi kan be dem att ta med färdiga tilltugg, förrätten eller desserten. Lisa tycker att det är trevligt att servera champagne redan när gästerna kommer och inte vänta till tolvslaget.

– Till exempel min favorit – Diebolt-Vallois Prestige Brut – till snittar, eller till förrätten.

De serverar gärna en dessert som kan göras i förväg.

– Som en god parfait eller chokladmousse, tipsar Lisa.

De skickar med en liten tanke:

– Nyår medför ofta att vi förväntar oss så mycket. Men lägg inte ribban så högt, det blir festligt ändå, säger Monica och tipsar.

– Duka upp gott kallskuret, som en charkbricka, framför teven – det är helt okej! Så firade jag nyår tillsammans med barnen ett år, och de minns det fortfarande som något extra mysigt.