Monica och Lisas tips för att fixa julen utan stress: ”Var en smart julälskare”
Vi är alla olika som julälskare, menar Monica och Lisa. Hursomhelst går julmaten utmärkt att förbereda!
– Maten för julbordet passar perfekt att förbereda, så dagarna före jul, och själva julafton, behöver inte alls bli hektiska. Julmaten är enkel och tacksam på det sättet, det var också så de klassiska rätterna till julbordet kom till en gång i tiden, säger Lisa.
Gravad lax kan göras i förväg, samma med sillen, och köttbullar kan rullas och bröd bakas och läggas i frysen. Om det alls ska lagas och bakas, förstås.
– Hur mycket hemlagat du vill ha är högst personligt och allt är okej. Vanligtvis lagar vi det mesta från grunden men när det kommer till julmat tycker vi att det finns rum för undantag. Idag finns så mycket gott smart färdigt och förberett ändå, säger Monica, och fortsätter:
– Vi är alla olika som julälskare. En del vill gå all in och göra allt den 21:a, 22:a och 23:e, kanske som en del av njutningen och julstämningen.
För dig som vill förbereda och fixa i förväg är ett tips att göra en komplett lista av vad som ska köpas in och lagas. Fördela ut vad som ska göras vilka dagar i din kalender, med påminnelser. Att få ingredienserna och julmaten levererad hem till dörren, eventuellt i flera omgångar, kan göra det extra smidigt.
– Det snudd på enda du sedan behöver göra på själva julafton är att koka ägg och dekorera dem, och koka potatis, säger Monica, som också tipsar:
– Den del av julbordet som du väljer att inte laga kan du köpa färdigt, inte konstigare än så. Idag finns det så mycket bra och gott färdigköpt, i din matbutiks delidisk eller färdigförpackat – alltifrån julskinka till julgodis. Att köpa bara några skivor av färdigskivad skinka eller lax kan också vara ett hållbart val, då det är sådant som kan vara svårt att beräkna åtgång av.
Lisa tipsar om att ”spara det roligaste till sist”:
– Vad njuter du mest av att laga? Spara det till den sista dagen, och njut av julstämningen.
Något annat Lisa och Monica vill tipsa om är att bjuda in till knytisjul.
– Varför inte göra julbordet till ett knytkalas, och dela ut uppgifter till familjemedlemmar, släktingar och gäster – så kan du fokusera på julmaten som du vill göra?! Mejla med glimten i ögat ut en gemensam lista och be alla att välja en eller två uppgifter – ”hugg vad som passar”, säger Monica och fortsätter:
– Det blir en fin känsla av gemenskap när alla har bidragit. Det är ju vad julen handlar om. Idag tror jag att vi är många som hellre bidrar med något till ett julbord än att någon har gjort allt, så fokusera på det fina i att ge andra möjligheten att bidra. Hos oss gör Lisa alltid köttbullarna, jag korven, säger Monica.