Lisa och Monica Eisenman: ”Var jul-cool och pussla ihop ditt eget julbord”

Det viktiga är att julen blir härlig, säger Lisa och Monica. Släpp inbillade måsten och pussla ihop vad som är viktigt för just dig.

Det är lätt hänt att vi rusar iväg i tron om att julen måste vara på ett visst sätt, och blir stressade över allt som – vi tror – måste göras. Matälskarna Lisa och Monica Eisenman värnar vanligtvis om att mat ska lagas från grunden, men just när det gäller julmat tycker de att det är okej att skala bort det som känns onödigt och pussla ihop ett eget julbord.

– Det viktiga för oss är att julen blir en härlig helg tillsammans med nära och kära. Vi älskar julstämningen som uppstår kring matpysslet, men ogillar när det blir sådär stressigt. Med tiden har vi format vad som är viktigt för oss. Vi har skalat bort, och lagt till, både gällande traditioner och julmat, säger Monica.

– För mig är det allra viktigaste att vi alla tar oss tid att sitta ner och äta tillsammans, länge, säger Lisa.

Man kan väl säga att de har blivit ”jul-coola”, helt enkelt. De blandar traditionell julmat med nya inslag. De är inte alltid överens, men det brukar jämna ut sig, och lösa sig. Vad har de då själva för måsten på julbordet som de inte vill tumma på? Vad har de valt – och valt bort?

– Det är enkelt. Vi har valt bort sånt på julbordet som vi har kommit på att vi egentligen inte tycker är gott. Jag har sagt hejdå till lutfisk, kalvsylta och dopp i grytan. Pepparkakor och det mesta av julgodiset bemödar jag mig inte att baka, det köpta är ju godare! Men sillen, den kan jag absolut inte vara utan, säger Monica. Lisa instämmer.

– Jag kan hoppa över de flesta klassiska julmaträtterna, förutom sillen. Och min mans drink Fireball eggnog, förstås. Och mammas hembakade kakor.

Julmiddagen avslutar de med julgodis och en italiensk panettone, en vacker italiensk julkaka, fylld med kanderad apelsin, citronskal och russin, som serveras tillsammans med söt Asti Cinzano.

– Vi köper kakan färdig, eller så har vi bakat den, men den är faktiskt svår att få lika maffig när man bakar den själv, säger Monica.

De tipsar också om en annan viktig tradition: de skär upp några skivor av den just färdiga skinkan och serverar på ett gott vörtbröd för att komma i julstämning redan kvällen innan julafton.

– Så ljuvligt gott! säger Lisa.

De vill också skicka med en tanke.

– Vår mamma skulle gärna bjuda hem alla som är ensamma till oss på julafton. Vi skickar med den tanken. Bjud in någon extra till julbordet, som den ensamma grannen, avslutar Monica.

*Den italienska julkakan panettone finns i utvalda Hemköp-butiker. Recept finns även i systrarnas bok ”Vinterns söta”.