EN EKOLOGISK ELDSJÄL – EKO-BONDEN JOHAN WIDING
På Niklas Ekstedts restauranger har råvarorna alltid stått i fokus, för smakens skull. Ekologiskt köper han så ofta han kommer åt, och då handlar det ofta om att känna rätt folk och vara lite om sig och kring sig. En av Niklas vänner och leverantörer är Johan Widing. En favorit även bland många andra kockar och krögare, och av förklarliga skäl kallad ”EKO-bonden”. Niklas och Johans relation och samarbete går många år tillbaka, och i augusti i år var Johan inbjuden till den gastronomiska festivalen Foodstock som Niklas är initiativtagare till.
På Bokeslundsgården, mitt i natursköna mitt-Skåne, har bonden Johan Widing med familj drivit ekologiskt jordbruk i tio års tid. Han brinner för att odla, allt från majs till wasabi. På gården har familjen också sällskap av kossor, fjäderfän och flitiga bin.
Varför är det så viktigt för er att vara ekologiska från början till slut?
Därför att vi anser att det är den enda vägen framåt. För oss handlar det om mycket mer än att bara producera och sälja, vi vill faktiskt göra en insats på riktigt. Det vi människor har tagit för givet är ju ändliga resurser. För oss som bönder handlar det om att ta ansvar. Och jag gillar tanken om att maten ska vara ärlig.
Hur ekologiska är ni själva hemma?
Det är alltid förstahandsvalet. Men det finns också en debatt om avstånd och transporter kontra ekologiskt eller inte, och vilken typ av produkt det är. Man får göra en avvägning. Jag väljer hellre lokala blåbär som är plockade nära än importerade EKO-certifierade blåbär. Det är lite av en gråzon, man får känna efter själv.
Många upplever att det är en snårig skog av olika märkningar och certifieringar. Hur tycker du att man ska tänka som konsument?
Det ska vara enkelt för dig som konsument. KRAV och det gröna EU-lövet är de vanligaste märkningarna man kan hålla utkik efter. Väljer du kyckling eller gris som är ekologiska så har djuren haft en bättre livskvalitet.