EKO-KOM-IGÅNG X 5 MED NIKLAS

Det var när Niklas Ekstedt blev pappa som han på allvar fick upp ögonen för att handla och laga mer ekologiskt. Som de flesta föräldrar ville Niklas att barnen skulle få i sig nyttig och bra mat – och som de flesta föräldrar upptäckte han ganska snart att det inte alltid är så enkelt, inte ens för en stjärnkock.

Vägen till att tänka mer ekologiskt och verkligen komma igång, behöver ändå inte vara så krånglig. Det finns en hel del genvägar att ta, och riktigt bra tips att ta till sig om man bara lyssnar på de riktiga EKO-proffsen.

Så, varsågod – här kommer Niklas Ekstedts fem bästa EKO-kom-igång-tips:

1. Följ märkningarna! 

Hemköp har redan gjort halva jobbet genom att märka och certifiera sina varor. Och märkningarna är inte så svåra att tyda eller skilja från varandra för den som bara tar sig några minuter att läsa på.

2. Börja i liten skala!

Du behöver inte fylla hela kylskåpet och skafferiet med ekologiska varor, det är inte ens rimligt. Byt ut tre, fyra eller fem konventionella varor som du handlar ofta och mycket av; mejeriprodukter, kaffe, bananer, vindruvor, potatis och kött. Det gör större skillnad än en burk dyr ekologisk sylt som det tar åtta månader att göra slut på.

3. Håll råkoll på råa råvaror!

Grönsaker du ofta äter råa – tomater, morötter och gurka, till exempel – är särskilt lämpliga att välja EKO-varianterna av. Samma sak gäller när det kommer till citroner och andra citrusfrukter, där du kan riva skalet och använda hela frukten. Mer mat och mindre svinn!

4. Gör fruktskålen hel-EKO och helreko!

Frukt är självservering, inte minst för barnen. Då är det förstås perfekt att fruktskålen är serveringsklar som den är, så att de mindrefamiljemedlemmarna kan plocka med sig en druvklase eller ett äpple i farten.

5. Handla i säsong!

Följ årstiderna. Det borde vara så självklart; billigare, enklare, och 99 gånger av 100 godare när just den råvaran är som allra, allra bäst!