Enbärsgravad lax med senapssås

8–10 bufféportioner
Tillagningstid: ca 20 minuter + 2 dygn i kyl

1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben
½ dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad svartpeppar
1 msk grovkrossade enbär
1 msk gin
½ dl grovhackad dill 
 
SENAPSSÅS
2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1 msk socker
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 dl dill, hackad
 
Gör så här:
 
1. Filea, halvera och bena ur laxen med skinnet kvar.
 
2. Blanda salt, socker, peppar och enbär och gnid in det på laxens köttsidor. Strö över hackad dill och gin. Lägg köttsidorna mot varandra i en plastpåse.
 
3. Grava laxen i kylen 2 dygn. Vänd påsen 2–3 gånger per dag.
 
4. SENAPSSÅS: Blanda de båda senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning så att såsen blir tjock, gärna med elvisp. Hacka dillen och rör ner den och nymalen svartpeppar. Servera såsen till gravlaxen.