”VI HAR UTBILDAT KVINNORNA. SÅ NU FINNS DET MÅNGA YRKESVERKSAMMA KVINNOR HÄR SOM OCKSÅ DRIVER SINA EGNA GÅRDAR. VI VILL ATT ALLA SKA VARA DELAKTIGA.”

Isabel Robles Amador är sedan många år medlem i kaffekooperativet FEDECARES, som bildades 1985 och blev Fairtrade-certifierat fyra år senare. Hon har odlat kaffe hela livet och vet hur det är att leva och arbeta under svåra förhållanden, inte minst som kvinna.

Isabel Robles Amador, Kaffeodlare, Dominikanska republiken

– Jag var fast i hushållet. Födde barn, lagade mat, tvättade. Jag hade inte ens möjlighet att gå i skolan, eller gå på möten. Det fick mig att må dåligt. Men genom kooperativet förstod jag hur viktigt det är med utbildning. För när man studerar lär man sig mer och förstår saker. Det är mindre risk att man blir lurad.

Med åren har hon tagit en alltmer aktiv roll i kooperativet, framförallt i fråga om att stärka andra kvinnor och sprida vidare den kunskap som hon själv har förvärvat genom olika kurser och utbildningar i kooperativets regi.

– Vi kunde börja med rättvis handel och vi kunde utbilda kvinnorna. Så nu finns det många yrkesverksamma kvinnor här som också driver sina egna gårdar. De har lärt sig att bruka jorden. Vi vill att kvinnorna ska vara delaktiga. Och jag vill fortsätta jobba för att kvinnorna ska få den kunskapen som jag har fått. Isabel Robles Amador Kaffeodlare, Dominikanska republiken

Varje gång du väljer Faitrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Läs mer på fairtrade.se