Fånga säsongen!

Hösten är en skön period för härligt kökshäng hemma med familj och vänner. Och det finns oändligt mycket säsongssmaker att jobba med. Ta vara på råvarorna och förläng höstens smaker – lite som man gjorde förr, uppmanar stjärnkocken Tommy Myllymäki.

Att följa den svenska säsongen är viktigt för Tommy Myllymäki. Inte bara är råvarorna billigare och har sluppit transporteras från andra sidan jorden, de smakar också bättre när man köper dem under rätt tid på året.

– För mig är hösten magisk rent matlagningsmässigt eftersom det är den starkaste råvarusäsongen i Sverige. Det finns tomater, svamp, fisk och skaldjur, gurkor och viltkött, allt färskt direkt från det nordiska skafferiet, säger Tommy Myllymäki.

Vill du förlänga höstens smaker så tipsar Tommy om att snegla tillbaka på hur farmor och mormor konserverade och tog tillvara på säsongens råvaror.

Svamp är ju fantastiskt gott att sylta. Syltade kantareller passar till exempel perfekt bland annat till paté.

Passa också på att lägga in säsongens sista gurkor, rekommenderar Tommy.

– Ättiksgurka är en svensk klassiker som jag verkligen älskar, säger han.

Att torka mat är också ett fantastiskt sätt att ta tillvara på höstens smaker och enklare än vad man tror. Torkad höstsvamp håller väldigt långt i en tättslutande burk och piggar upp vilken gryta som helst. Eller använd den i en risotto eller svampsås. Och äpplen får inte bara ta plats i grytor och såser. En klassisk smulpaj på äpplen är en storfavorit hemma hos familjen Myllymäki.

– Ett tips jag lärt mig av min mamma är att skiva höstäpplen i lagom stora bitar för en äppelpaj. Frys sedan in rätt mängd äppelskivor för en paj i fryspåsar. Sedan kan du ta ut rätt mängd äpplen och bara hälla ner i en pajform när ni blir sugna på smulpaj, när som helst på året.

Men hösten passar också bra för matigare sallader på säsongens gröna, till exempel Tommys ljumna sallad med kronärtskocka, sidfläsk, mandel och parmesan. Eller rosta rotselleri och bland med ett krispigt höstäpple.

– Sallad kan man äta året runt, låt dig inspireras av säsongen!

Fyra fina höstfavoriter

• Ha höstäpplen i maten, det ger en härlig smak. Till exempel i en mustig gryta, eller gör en kyckling med gräddsås och äpple.

• Under svampsäsongen blir det mycket stekt svamp i Tommys kök. Antingen på en svampmacka eller i en omelett med parmesanost och gräslök. En favorit är kantarelltoast, en höstklassiker som går att göra i oändligt många skepnader.

• Inlagd gurka – gör antingen en traditionell ättikslag eller en asiatisk variant, med risvinäger, sesam eller chili.