Fiskallergi

Vid fiskallergi kan man reagera både när man äter, rör vid eller andas in proteinerna vid t ex tillagning.

Hos barn i Sverige är förekomsten av fiskallergi ca 4-6 %, vanligare ju äldre barnet är. Hos vuxna är siffran lägre. Fiskallergi brukar bestå under lång tid.

Man kan reagera på alla eller flera olika fiskarter, men det finns ofta arter man även klarar av att äta. Ibland går t ex tonfisk och lax bättre än t ex torsk. De fiskarter som är besläktade kan även ge korsreaktioner för att de innehåller samma proteintyper.

De flesta proteinerna man reagerar mot finns i fiskköttet, därför kan en del äta fiskrom och kaviar utan problem, men detta bör testas i samråd med läkare.

Symptom
Fiskallergi kan ge kraftiga symptom. Det vanligaste är att man får nässelutslag och svullnader, men även astma, kräkningar, illamående och diarré förekommer.

Kosten
Allergiframkallande ämnen från fisk kan finnas i många olika maträtter. Läs innehållsdeklarationer noga eftersom det ibland kan dölja sig fisk i produkter där man inte väntar sig att finna det, till exempel i leverpastej, slottsstek, buljonger och i asiatisk mat.

Producenten behöver bara ange om det är fisk i produkten, inte vilken art. Fetter och oljor från fisk måste också anges på förpackningen. Det är inte troligt att fiskfett utlöser reaktioner, men heller inte omöjligt eftersom små rester av proteinerna kan finnas även i fettet. Om man har svår fiskallergi bör man därför inte äta oljor från fisk, som exempelvis omega-3-olja.

När det gäller djur som matats med fiskprotein, t ex kyckling eller gris, har man inte kunnat hitta några fiskproteiner i kött från dessa djur.

Skaldjursallergi

Allergi mot skaldjur som räkor, krabba, hummer, kräftor, musslor och bläckfiskar är vanligast hos vuxna. De innehåller mycket aktiva proteiner så att man ofta reagerar mot alla om man är allergisk mot en av dem. De korsreagerar däremot inte med fisk. Så är man allergisk mot skaldjur kan man ändå tåla fisk.

Allergi mot skaldjur brukar bestå under lång tid.

Symptom
De vanligaste symptomen är som vid fiskallergi nässelutslag och svullnad. Precis som vid fiskallergi kan man reagera både när man äter, rör vid eller andas in proteinerna vid t ex tillagning.

Kosten
Läs alltid ingrediensförteckningen noga!
Glukosamin är ett kosttillskott som används för att förebygga stelhet i lederna. Det tillverkas av skal från räka, krabba och hummer. Därför bör man som skaldjursallergiker undvika att ta detta tillskott utan att först ha kontaktat sin läkare.