Fiskgryta

4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter

4 msk olivolja
1 gul lök, klyftad
4 vitlöksklyftor, pressade
2 morötter, skivade
4 potatisar, skivade
1 fänkål, skivad
1 pkt saffran
2 tsk timjan
2 lagerblad
1 l vatten
2 dl vitt vin
1 brk tomater, krossade
½ dl fiskfond
1 apelsin, pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
600 g torskfilé, i bitar
2 msk persilja, hackad

Topping:
200 g räkor och -eller kokta blåmusslor

1. Värm olja i en gryta och lägg i grönsakerna. Fräs utan att det tar färg.
2. Tillsätt saffran, timjan, lagerblad, vitt vin, krossade tomater, vatten och fiskfond och låt koka ca 20 minuter.
3. Smaka av med saft och skal från apelsin, salt och peppar.
4. Ta grytan från värmen, lägg i fisk och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter. Toppa med persilja och skalade räkor och-/eller blåmusslor.
5. Servera med ett gott bröd och lite aioli.