Fler goda dagar med Tommy Myllymäki / Fixa veckotänket som ett proffs

Fixa veckotänket som ett proffs

Även om matlagningen nog ser helt annorlunda ut hemma för de flesta kockar än det gör i ett restaurangkök, finns det en hel del proffsknep att inspireras av. Tommy Myllymäki bjuder på sina bästa tips och tricks för att planera veckans mat, handla enkelt och laga smart.

Att skaffa sig en plan är A och O när det gäller lyckad matlagning, menar Tommy Myllymäki.

– Det finns inga genvägar till god mat, tyvärr. Men med lite planering blir det mycket enklare att få till fler goda måltider i vardagen.

Hemma hos familjen Myllymäki fungerar veckotänk på tre-fyra dagar framåt. Men ett uns av spontanitet är också bra att ha menar Tommy.

– Jag brukar tänka att en kväll kan vara fri, så kan man kanske satsa på träning och improvisera fram något enkelt, utifrån rester. Men gröt och en smörgås fungerar också bra som middag, om det skulle köra ihop sig helt.

Andra gånger kan det vara smart att lägga tid på att laga lite extra mat för att förbereda för veckan, menar Tommy som tycker att storkok borde få göra comeback.

– Söndagkvällar brukar vara en bra om man vill göra ett långkok som håller länge. En kyckling- eller köttgryta till exempel, som håller uppemot en vecka.

För att få mer tid i vardagen så handlar Tommy och hans fru det mesta av maten på nätet.

– På så vis kan du planera veckans middagar vid ett och samma tillfälle och se till att få en bra mix av olika näringskällor. Sedan brukar jag komplettera med färska grönsaker i butik under veckans gång.

Det planerade inköpet ger också tillfälle till att se över vad man redan har hemma, så slipper onödiga saker slinka ner i kundvagnen.

– Inventera till exempel frysen innan du handlar, tipsar Tommy. Ofta finns det flera dubbletter av frysta råvaror som riskerar att glömmas bort. Se också till att du har en bas med stapelvaror som du ofta återkommer till.

När det kommer till själva matlagningen bjuder Tommy på en användbar regel för att slippa kaos och massa disk.

– Jag lagar nästan aldrig någon mat som kräver fler än tre kok- eller stekkärl.

3 vardagsknep á la Myllymäki

Snabbt och smakrikt
Vill du också dra ner på kokkärl, så tänk till på hur du kan jobba effektivt när du lagar maten. Ett av Tommys laga-smart-tips som ger mycket smak är att bryna smör i en gjutjärnspanna och sedan lägga ner en tunn fiskfilé i pannan. Sedan ställer han helt sonika in hela stekpannan i ugnen så fisken får bakas i smöret, som blir till en sky. Färdigt!

Få frysta fisken fin
Många kämpar med att få in mer fisk i vardagen, men det är lätt hänt att glömma att tina fisken. Fryst fisk ska absolut inte chocktinas i mikrovågsugn, poängterar Tommy, då blir konsistensen inte rolig.

– Spola istället den frysa fisken i kallt vatten, väldigt snabbt. Ha på lite smör och olja och baka den sedan i ugnen på låg temperatur, 80 till 90 grader.  Då tinar fisken samtidigt som den lagas i ugnen.

Mikra mera
Mikrovågsugnen ska inte underskattas i köket, den är särskilt bra när man har bråttom. Soppor och grytor går perfekt att värma i mikron, de bränns inte vid och blir varma snabbt. Värmer du ”hela” rätter, kör först en liten stund i mikron, stäng av och låt maten vila ett slag så sprids värmen ut. Kör sedan en vända till för att toppa upp värmen. Många grönsaker går också ypperligt att värma i mikron, en klick smör på som smälter sätter lite extra smak.