Första-gryt-hjälpen med Markiz Tainton.

I takt med att naturen bytt till sin färgstarka höstgarderob, har minnena av sommarens grillkvällar och utemiddagar börjat blekna. Nu väntar mustiga grytor, med massor av smak som värmer när vindarna tjuter runt husknuten.

Vår mästerkock Markiz Tainton älskar grytor och har visat prov på magiska smakkombinationer när hon lagat mat i Nyhetsmorgon. Och det behöver inte ens vara svårt - tillsammans med Hemköp delar Markiz med sig av sina bästa och smartaste tips för grytor, med inspiration från sitt Marocko. Ovärderliga tips som kommer sprida underbara dofter i ditt kök i höst.

Du säger att grytor är väldigt enkel mat – förklara!
– Man behöver bara avsätta tid för prepp och servering. Själva lagningen sköter grytan själv, det är en riktigt tidsvinst! Eftersom det går så fort, är grytor inte något man bara kan laga på helger.

När man lagat en gryta, hur länge räcker den?
– Så länge du vill. Lagar du en gryta räcker den enkelt till flera måltider. Man löser flera middagar på en gång. Dessutom kan du hela tiden återanvända det som blir över, laga om och lägga till, och så får du en ny gryta eller en helt ny rätt. Grytinnehållet kan användas i en paj eller inuti en wrap, skyn kan blandas med crème fraîche och så har du en sås – det är bara att använda fantasin!

Vilket är det absolut bästa gryttipset du har att ge?
– Fega inte med kryddorna! Vissa kryddor, som salt och peppar till exempel, kan det ibland bli för mycket av. Men det gäller – enligt mig – inte spiskummin, paprika eller saffran, kanel, kryddpeppar, kryddnejlika och så vidare.

Finns det någon miss som folk ofta gör?
– Att inte fräsa de torra kryddorna. Det är viktigt att de får gå i en panna så de blir redo. Det är egentligen superenkelt. När de börjar dofta vet man att de har öppnat sig, och ger då från sig mer smak.

– I Marocko serverar vi ju alltid couscous. Här i Sverige hör jag ofta att folk tycker den blir grötig. Vi ångkokar alltid grynen i ångkokaren, men om man inte har tid till det går det bra att koka upp vatten först, sen hälla över precis så att det täcker couscousen. På med folie och ställ åt sidan, så är det klart på några minuter!

Finns det några ”no-no:s” när det kommer till grytor?
– Nej, faktiskt inte. Jag har till exempel lagat grytor med frukt i. Om du är en av dem som tror att du inte kan laga mat – testa grytor! Det är mitt stående tips till alla som säger att ”Laga mat, det är inte min grej”.