Glutenintolerans (celiaki) är en livslång sjukdom. Den som har celiaki är överkänslig mot gluten, vilket gör att om man äter mat med gluten i skadas tunntarmens slemhinnor och man får därmed ett försämrat näringsupptag.

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Man räknar med att 1-3% av befolkningen i Sverige har glutenintolerans. Många av dessa är ännu inte upptäckta.

Hos barn brukar symptomen visa sig när barnet börjar äta mat innehållande gluten. Vanliga symptom är viktminskning, trötthet, kräkningar och diarré. Hos vuxna är symptomen mer diffusa och kommer ofta inte från mage och tarm utan kan istället vara t ex trötthet, viktminskning, vitamin- och mineralbrist eller depression.

Diagnos

Man ska inte laborera med kosten själv om man misstänker celiaki, utan alltid låta en läkare ställa diagnosen. Först brukar ett blodprov tas. Om det visar indikation på glutenintolerans görs vanligtvis en tarmbiopsi för att kunna säkerställa sjukdomen.

Ärftlighet

Eftersom glutenintolerans delvis är en ärftlig sjukdom bör den som har en familjemedlem med sjukdomen även kontrollera om han eller hon också är glutenintolerant.

Behandling

Mat utan gluten är medicinen. Då läker tarmen och de flesta blir helt fria från symptom. Maten ska då vara fri från vete, råg, korn och alla livsmedel som är gjorda av dessa spannmål. (se vidare under ”mat utan gluten”.) Man bör också vara noggrann med att undvika ”smulor” från mat som innehåller gluten. Alltid använda en ren slev och rent durkslag till pastan, undvika smulor i bordsmargarinet och på skärbrädan osv.

Kosten

Idag finns ett växande utbud av glutenfria produkter på marknaden. Pasta, mjöler, flingor, bröd och kakor gjorda på mjöler fria från gluten finns i de flesta livsmedelsaffärer. Glutenintoleranta kan ju också äta livsmedel som är naturligt fria från gluten, så som ris, potatis, majs, bovete, hirs, soja och arrowrot.

Som glutenintolerant bör man se till att man får i sig tillräckligt med fiber och folsyra. Frukt och grönsaker ger riktligt av båda. 500 g frukt och grönsaker är det livsmedelsverket rekommenderar alla vuxna att äta dagligen, vilket är en lagom mängd även för glutenintoleranta. 

Hudceliaki (Dermatitis Hepatiformis)

Dermatitis Hepatiformis är en annan form av celiaki med starkt kliande blåsor på huden. Den är relativt ovanlig och drabbar cirka en av 4000 personer. Man ställer diagnos genom att ta ett litet prov på huden. Det finns verksam medicin mot utslagen och klådan, men man behöver även hålla strikt glutenfri diet resten av livet. 

Celiakiförbundet

På Svenska Celiakiförbundets hemsida  www.celiaki.se kan du bland annat läsa mer om celiaki, ta del av ny forskning och få råd på bra restauranger och caféer där just du bor.