Lyx-smart till nyår

Enkelt, gott och lyxigt, så ska nyåret smaka hemma hos mästerkocken och matälskaren Catarina König. Något salt, kallt och bubbligt att börja med, och så en varmrätt där det mesta är lagat i förväg – succé!

Salt start:
Chips och en löjromsdipp (blanda med färskost, dill och citron, helt enkelt!) och champagne eller något alkoholfritt är en oslagbar, salt mingelstart på kvällen. Eller lägg crème fraiche, löjrom, rödlök och dill i lager i en genomskinlig form (blir vackert) och bjud chips till. Löjromspizza skuren i snittar är också enkelt men lyxigt. Eller gör mina ”löjromssemlor”, av urgröpta, friterade potatishalvor. Tips: Tångrom är ett prisvärt alternativ till löjrom.

Satsa på en kall förrätt:
Det är enklare att jobba med något kallt. Råbiff eller laxtartar är enkelt att göra till många.

Wow-huvudrätt:
Nyår för mig är en köttbit, eller en fin bit fisk, som torskrygg eller hälleflundra. En potatis- eller rotsaksterrin kan du ha redo att bara värma och skära upp vid servering. Och alla såser utom bèarnaise kan förberedas och stå klara i kylen och bara värmas före servering. Eller köp färdig sås!

En god, grön varmrätt:
Rotselleri ger samma upplevelse som kött och blir underbar av att bakas i ugnen – så umamiladdad! Varför inte servera den till alla? God med potatiskroketter och rödvinssås.

Dessert som ser ambitiös ut:
Ha en dessert i portionsformar eller glas redo i kylen, som en mousse, pannacotta eller crème caramel, och toppa med färska bär. Det ser arbetat ut!