Har du fått tag i granatäpplen men är osäker på vad du ska göra med dem? Vi delar med oss av 5 matnyttiga fakta om den hälsobringande frukten.

1. Fyllda med nyttigheter
Granatäpplen är sprängfyllda av c-vitamin och antioxidanter och sägs kunna sänka blodtrycket och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Så väljer du rätt
Vill du njuta av ditt granatäpple länge, välj ett som är rött i färgen, då de sakta gulnar ju mer de mognar. En tung frukt borgar för mycket fruktkött.

3. Så hanterar du frukten
Rulla granatäpplet mot en bordsyta och skär sedan runt frukten med en kniv, utan att förstöra kärnhuset. Vrid de båda halvorna åt motsatt håll tills de lossnar. Håll en halva upp och ner i din handflata och ställ en skål under. Slå därefter på skalet med en träslev. Voila! Kärnorna och fruktköttet ramlar ut och skiljeväggarna blir kvar i skalet.

4. Förvara ditt granatäpple
Förvarat i rumstemperatur håller granatäpplen i regel någon vecka, mer än det dubbla i kylen. Får du mycket kärnor över kan du frysa dem och ta fram vid behov.

5. Perfekt som smaksättare
Granatäpplets fruktkött och kärnor är syrliga och passar lika bra som topping på sallader, gröt eller yoghurt som i desserter, smoothies och såser. Kring jul gifter sig frukten väl med grönkål, valnötter, blodgrape och fänkål. En enkel favorit på glöggbjudningen är ljummen brieost toppad med nötter och granatäppelkärnor.

Moa Suominen