Det här är Hemköp / Hållbarhet / Grön regnbågslax

Grön regnbågslax – bara på Hemköp

Vi på Hemköp är de första och enda dagligvarubutiker som säljer Sveriges första gröna regnbågslax. Laxen har odlats av Älvdalslax i Österdalälven och är uppfödd på ett nytt svenskt cirkulärt fiskfoder. Den gröna regnbågslaxen kommer finnas i utvalda Hemköpsbutikers fiskdiskar, bland annat Hemköp Stockholm Torsplan, Hemköp Stockholm City, Hemköp Stockholm Fältöversten och Hemköp Stockholm Birger Jarlsgatan.

Foto: RoxenCommunication

Hemköp har länge arbetat för att göra fiskdiskarna mer hållbara, bland annat genom att inte sälja rödlistad fisk och genom MSC- och ASC-certifieringar. Odlad fisk har länge setts som en möjlig lösning för att möta efterfrågan på fisk och skaldjur. Utmaningen med den odlade fisken är det  foder som används som ofta består av importerad vildfångad fisk och soja– en gröda som ofta driver på regnskogsavverkningen.

Med ett nytt svenskt cirkulärt fiskfoder gjort på bland annat insekter som i sin tur ätit grönsaksavfall och brödrester, minskas dels matsvinnet och dels användningen av soja och vildfångad fisk som foder. Det är Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som är innovatörerna bakom fodret. I projektet har även Sorundahallarna, Axfood och Älvsdalslax deltagit.

Regnbågslaxen kommer finnas i utvalda Hemköpsbutikers fiskdiskar, bland annat Hemköp Stockholm Torsplan, Hemköp Stockholm City, Hemköp Stockholm Fältöversten och Hemköp Stockholm Birger Jarlsgatan - under en begränsad tid samt på ett fåtal restauranger, däribland Urban Deli i Stockholm. Smaktester som gjorts av den gröna regnbågslaxen visar att den smakar mer som vildfångad lax, fast att den är odlad.

Läs mer om projektet från Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) genom att ladda ner projektrapporten nedan.

Ladda ner rapport