Saftiga grötfrallor

24 stycken
Tillagningstid: 1,5 timme  

1 ½ dl havregryn/fibergryn
2 ½ dl vatten
50 g smör
2 ½ dl mjölk
1 pkt jäst
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
12–14 dl vetemjöl

TOPPING
1 ägg, uppvispat
Solrosfrö, havreflingor eller pumpakärnor

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Blanda i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°.
2. Smula ner jästen och rör tills den löser sig i gröten. Häll över i en stor bunke, rör ner sirap, salt och brödkryddor och arbeta därefter ner mjölet. Bearbeta degen smidig tills den släpper kanten av bunken.
3. Jäs under bakduk i 30 minuter. Baka ut till små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg och strö över havreflingor, pumpa- eller solroskärnor.
4. Grädda i 250° i 6–8 minuter. Låt svalna på plåt.