Hållbara produkter

Hållbarhet hela vägen från åkern till din tallrik.

Vad är egentligen hållbar mat? Är det att försöka äta mindre kött och inspirera till mer hållbara konsumtionsvanor, eller handlar det om varans ursprung, vart den är producerad och att den klarar våra hårda kvalitetskrav? För oss på Hemköp är svaret: allt ovanstående.

Vi vill även inspirera våra kunder till att finna matglädje i kombination med att värna om miljön och omvärld utan pekpinnar. Därför satsar vi stort på ekologiska och vegetariska produkter. Vi strävar för att se till att det som erbjuds i våra butiker ska följa säsongerna runt om i världen, både på lokalt som internationellt plan. Vi följer mattrenderna i världen och köper in produkter från seriösa leverantörer som motsvarar våra tuffa krav.

Under hösten 2017 lanserade även Hemköp Variera med vego-konceptet. Ett nytt sortimentkoncept där du som kund enkelt ska erbjudas vegetariska alternativ direkt i kyldiskarna. Hamburgare och halloumiburgare, eller köttbullar och falafel kan därmed existera sida vid sida i butiken där vi inte längre särskiljer på vegetarisk och ”vanlig mat”. Mat är mat helt enkelt!

För oss är det viktigt att du kan hitta den inspiration du behöver för att kunna skapa smakrika och hållbara rätter till både vardag och fest. Därför har vi receptbroschyren I säsong i alla våra butiker. En broschyr som gör det lättare att äta enligt säsong.

Under åren har Hemköp genomfört en rad tuffa sortimentsbeslut för att värna om miljön och vår omvärld. Detta för att möjliggöra hållbar och etisk konsumtion utan någon extra ansträngning för dig som kund. Hemköp säljer t.ex. endast ekologiska bananer i våra frukt- och gröndiskar och vi säljer enbart ägg som kommer från frigående höns.

Vi arbetar även hårt för världens hav och har sedan länge slutat sälja rödlistad fisk. Vi säljer endast fisk och skaldjur från hållbara bestånd och har ett stort sortiment av MSC-märkta produkter. Målet är att inte ha någon gullistad fisk alls till år 2020. Hemköp har heller ingen gödkalv i vårt sortiment, pga. hög antibiotika användning eller gåslever då produkten oftast lider av bristande djurhållning.

Vi ser även seriöst på hållbarhet inom schyssta arbetsförhållande och backar upp Fairtrade-produkter med glädje. Vi har t.ex. endast Fairtrade-rosor i våra butiker.

Att handla på Hemköp, är att handla hos en aktör som tydligt arbetar med hållbarhet i alla led. Både idag, imorgon och i framtiden.