Halloumi- & aubergineburgare med aioli och cornichons

4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter

1 ägg
700 g potatis
1 aubergin
2 msk olivolja
1 ¾ dl + 1 msk neutral olja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
50 g rödlök (½-1 st)
200 g tomater (2-3 st)
1 romansallad
2 fp halloumi (400 g)
1 fp hamburgerbröd (8 st)
1 burk cornichons (350 g)

1. Sätt ugnen på 225°. Ta fram 1 ägg och låt det bli rumsvarmt.
2. Skölj och skär 700 g potatis i 2 cm breda klyftor. Lägg på ena halvan av plåten och strö över ½ tsk salt. Skär 1 aubergine i 1 ½ cm breda skivor och krydda med 2 krm salt och ½ tsk svartpeppar. Lägg på andra halvan av plåten. Ringla 2 msk olivolja över alltihop och stek i mitten av ugnen i ca 25 min.
3. Aioli: Tillsätt det rumsvarma ägget, 1 ¾ dl neutral olja, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Sätt mixerstaven i botten och mixa ca 15-20 sek tills du får en tjock kräm.
4. Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Skiva 200 g tomater (2-3 st). Lägg på ett av faten. Riv bladen från 1 romansallad och lägg på det andra fatet. Lägg upp 1 burk cornichons (350 g) i skålen.
5. Skär 2 fp halloumi (400 g) i 1 cm breda skivor. Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och stek halloumin 2 min/sida på medelhög värme i två omgångar.
6. Lägg 1 fp hamburgerbröd (8 st) på gallret och värm högt upp i ugnen ovanför potatisen, ca 3 min.
7. Ställ fram alla komponenter på bordet och låt var och en göra sin egen burgare med halloumi, aubergine, aioli, grönsaker och cornichons. Servera potatisen bredvid.