Halloumi med rostade rotfrukter & timjansmajjo

4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter

300 g sötpotatis
200 g rödlök (2–3 st)
1 bakpotatis
300 g morötter (3–4 st)
3 vitlöksklyftor
1 fp champinjoner (250 g)
4 msk olivolja
2 tsk timjan
1 ägg
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk svensk senap
ca 1 ¾ dl neutral olja
1 fp pumpakärnor (100 g)
2 fp halloumi (400 g)
½ fp bladspenat (125 g)
1 gul paprika
½ fp salladslök (ca 60 g)

1. Sätt ugnen på 225°. Skala 300 g sötpotatis och 200 g rödlök (2–3 st). Skär i 2 cm stora klyftor. Skrubba och skär 1 bakpotatis och 300 g morötter (3–4 st) i 1 cm stora klyftor/stavar. Finhacka 2 vitlöksklyftor. Ansa och skär 1 fp champinjoner (250 g) i fjärdedelar. Blanda allt på ugnsplåten med 2 msk olivolja, 1 tsk timjan, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillaga högt upp i ugnen i ca 30 min.
2. Majjo: Knäck 1 ägg i mixerbunken och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, ½ tsk svensk senap, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt. Mixa med stavmixern i ca 10 sek. Låt äggblandningen bli rumsvarm och tillsätt sedan ca 1 ¾ dl neutral olja i en tunn stråle medan du fortsätter mixa tills du får en tjock konsistens. Tillsätt 1 tsk timjan.
3. Torrosta 1 fp pumpakärnor (100 g) i stekpannan på hög värme i 3 min (utan att de bränns vid). Skär 2 fp halloumi (400 g) i 1 cm tunna skivor.
4. Hetta upp 2 msk olivolja i stekpannan. Stek halloumin på medelhög värme i ca 2 min/sida i två omgångar.
5. Skölj ½ fp bladspenat (125 g). Tärna 1 gul paprika. Strimla ½ fp salladslök (ca 60 g).
6. Blanda rotfrukterna med de kalla grönsakerna. Lägg upp på tallrik och servera med halloumin, de rostade pumpakärnorna och timjansmajjon.