Häng utomhus - flytta ut köket i sommar

Det man helst vill uppnå med sitt utekök är att slippa vara inomhus. Helst i alla typer av väder. Hur ska man tänka när man ska flytta ut köket då? Måste man skaffa high tec grejer eller kan man helt enkelt bara ta en skärbräda under armen och flytta ut kastrull och stekpanna på grillgallret?

I Lisas trädgård har hon och maken Marcus byggt ett enkelt utekök som används både av deras restaurang och av dem själva när de lagar middagar under sommaren till familjen. Där spenderar de största delen av sommarhalvåret och Lisa brukar laga hela måltiderna utomhus, allt från förrätt till dessert. Det behöver inte vara så komplicerat med utomhusmatlagning menar Lisa.

-Det är det som gör det så härligt. Det som man faktiskt behöver är ju en eld som man kan få värme och rök ifrån. Ska man nörda ned sig i något är mitt tips ett motordrivet rotisseri-spett där man kan grilla magiska kebab och andra större köttstycken, säger Lisa skrattande när hon inser att det kanske är ett fåtal personer som skulle investera i det. Hon förklarar snabbt att det är jättegott att göra lammfärs-kebab på spett på vanlig grill också.

Ett utekök kan alltså vara allt från en grill med ett litet bord vid sidan av till en stor specialbyggd köksbänk med inbyggd grill ute i trädgården. Det Lisa tycker är bra att tänka på är arbetsyta, men för den sakens skull behöver du inte bygga något gigantiskt eller köpa ett dyrt färdigbyggt utekök.

- Det kan mycket väl räcka med ett utebord som du kanske lägger tegelstenar under för att komma upp i arbetshöjd eller varför inte stapla EU-pallar på varandra och använda som arbetsbänk? Det kan också vara en bra att fundera på eventuellt tak eller att man ser till att det finns ett stort parasoll i närheten om det helt plötsligt skulle börja regna. Och. Börjar det ösregna kanske man helt enkelt ska tänka om och istället koka spaghetti med en enkel tomatsås - finns inget godare än det när det regnar utomhus och man kan bjuda in familjen och spela spel istället för att fokusera på grillandet eller det tråkiga vädret.

Förutom en grill kan man behöva redskap för att slippa springa in och ut och hämta saker hela tiden. Man behöver inte en massa prylar för att klara utematlagningen men det är bra att ta sig en funderare på vad man brukar använda och se till att det finns i köket. Är uteköket utan tak kan man förvara allt i en plastlåda med knäpplock för att slippa ta in dem hela tiden.

- Det jag personligen vill ha i mitt utekök är en bra skärbräda, en rejäl tång med långt skaft, en värmetålig grov vante (kan vara en vanlig arbetshandske). Kastruller och stekpannor som man kommer ställa på grillen kan man räkna med blir rätt så härjade. Köp ett gäng på loppis som man kan använda på det varma gallret eller som man kan ställa direkt på glöden utan att behöva bry sig om att de kanske går sönder efter sommaren. Jag gillar loppis, både för att det är kul med gammalt skrot och eftersom det är ett hållbart sätt att se på köpande av grejer.