Vi jobbar hårt för att minska matsvinnet. I en matbutik är det dock svårt att helt och hållet undvika mat som blir över, t ex varor som närmar sig eller har passerat utgångsdatum eller frukt och grönsaker som har skönhetsfläckar. I flera butiker skänker vi överbliven mat till lokala välgörenhetsorganisationer, som ser till att den kommer till nytta för samhällets utsatta.

Att slänga mat är varken bra för miljö, människa eller plånbok och vi arbetar hårt för att så lite mat som möjligt ska gå till spillo. Bland annat arbetar vi med att utveckla våra matförpackningar och många av våra butiker har valt att skänka den mat som på något sätt inte går att sälja i våra ordinarie butiker till lokala välgörenhetsorganisationer.

Förpackningar

Vi har ett ständigt pågående arbete i butik med att utveckla förpackningarna för våra egna märkesvaror så att vi undviker onödigt matsvinn. 

Donerar mat till välgörenhetsorganisationer

Flera av Hemköps butiker donerar överbliven mat till olika organisationer som i sin tur ser till att maten kommer behövande till hands. Exempel på samarbeten är Hemköp i Sundbyberg som tillsammans med Centrumkyrkan ser till att maten kommer till användning och kan serveras i soppkök. Hemköp Birger Jarl i Stockholm samarbetar med den icke religiösa välgörenhetsorganisationen Ny gemenskap och Hemköp City i Stockholm skänker bröd till Klara kyrka som i sin tur ger den till behövande. Även Hemköp Mariatorget donerar till Stockholms Stadsmission och Hemköp Eskilstuna donerar till ett härbärge i Svenska kyrkans regi.