Nu minskar vi förbrukningen av plastbärkassar

Nedskräpning av plast i naturen är ett problem i världen så också i Sverige. Engångsbestick, sugrör, flasklock och snabbmatshållare är de plastföremål som är vanligast att lämna i naturen. Även plastbärkassar hamnar ibland i naturen.

Just plastbärkassens negativa påverkan på miljön har väckt EU politikernas intresse och varje medlemsland har ålagts att se över vad man kan göra för att minska användningen av plastbärkassar. Vi i handeln har nu ett ansvar att minska förbrukningen av plastbärkassar och det behöver vi göra tillsammans med dig konsument!

Då tror vi att det behövs ett helt nytt sätt att se på plastbärkassen, att vi ser den som en flergångsartikel istället för engångsartikel. Bäst är att använda plastbärkassen om och om igen och att alltid ta med en plastbärkasse eller kasse i annat material med sig hemifrån istället för att köpa en ny varje gång man handlar. Och göra det till en mer hållbar shoppingrutin som är bra för miljön.

För Hemköps del handlar det om att utveckla lösningar på detta problem. Exempelvis har Hemköp sedan länge tryckt upp ett budskap på sina sockerrörskassar om att kassen förtjänar att användas igen, igen och igen - och senast introducerat pant på plastpåsar.

Om nedskräpning och materialinsamling

Långt ifrån alla plastbärkassar hamnar i naturen. Vanligast är att de används som soppåsar och slutar i förbränning. Andra hamnar i plastinsamlingen i de gröna stationerna och återvinning alternativt förbränning. Läs mer om materialinsamling på www.fti.se