Het majs- & sötpotatissoppa med bönsalsa & hackad mandel

4 portioner
Tillagningstid: 25 – 40 minuter

200 g gul lök (3-4 st)
800 g sötpotatis
5 msk olivolja
2 tsk spiskummin
2 krm cayennpeppar
1 bit ingefära
2 msk buljongpulver
½ fp körsbärstomater (250 g)
1 fp persilja (20 g)
1 fp svarta bönor (410 g)
1 lime
1 fp hackad mandel (60 g)
1 fp majs (300 g)
2 dl crème fraiche

1. Soppa (stor kastrull): Klyfta 200 g gul lök (3-4 st). Skala 800 g sötpotatis och skär i 2 cm stora tärningar. Hetta upp 3 msk olivolja kastrullen och bryn löken på medelhög värme ca 3 min.
2. Tillsätt sötpotatisen, 2 tsk spiskummin, 2 krm cayennepeppar i kastrullen och bryn ytterligare 5 min. Skala och finriv 1 bit ingefära till ca 2 msk riven. Tillsätt den rivna ingefäran, 1 liter vatten, 2 msk buljongpulver (alt. 2 tärningar) och ½ tsk salt. Låt koka på medelvärme ca 15 min, tills sötpotatisen är mjuk.
3. Salsa (skål): Hacka ½ fp körsbärskvisttomater (250 g) och 1 fp persilja (20 g). Skölj 1 fp svarta bönor (410 g). Blanda alltihop i skålen med 2 msk olivolja, saften från 1 lime, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
4. Mandel (stekpanna): Hetta upp pannan och torrosta 1 fp hackad mandel (60 g) på medelhög värme i 3-4 min, utan att de bränns.
5. Tillsätt 1 fp avrunnen majs (300 g) och 2 dl crème fraiche i soppan. Dra av från värmen och mixa nästan slätt med en stavmixer.
6. Servera soppan och toppa med salsan och den rostade mandeln ovanpå!