Gott just nu

När mat smakar godast och är bäst för miljön

Varför ska vi äta i säsong?

För oss innebär att äta i säsong att äta det som smakar bäst just nu – men även att råvarorna kostar mindre och är mer hållbara för miljön. Vi vurmar för svenskproducerad mat, men produktionssättet spelar stor roll. Vi undviker att lyfta fram råvaror i våra recept som kommer från energikrävande växthus. Läs mer om hur vi arbetar hållbart genom att klicka här.

Ät i säsong året runt.
Frysta produkter skördas och odlas oftast i säsong. Det gör produktionen mindre resurskrävande och innebär ofta kortare transporter. Till exempel behöver inte växthusen värmas upp. Att äta i säsong leder till att du äter mat odlad nära där du bor, vilket såklart minskar mängden transporter. Flygtransporterade frukter och grönsaker har väldigt hög klimatpåverkan, läs mer här. Bra alternativ finns i frysen.

Ät grönsaker i säsong – året runt!
Grönsaker är gott året om – men inte alla, alltid! Att istället äta i säsong ger mindre klimatpåverkan, då grönsakerna odlas under bäst förhållanden. Det gäller särskilt växthusodlade grönsaker eftersom de under vintertiden kräver mycket mer uppvärmning – alltså större energiförbrukning.

Frysta bär – I säsong året runt.
Att äta frysta bär gör att vi kan undvika flygtransporter och ändå få bär mitt i vintern. Dessutom minskar vi matsvinnet, eftersom det är lätt att ta precis så mycket som man behöver.

Klimatsmartare delibricka med mer frukt – passar både chark och ost!
Låt närodlad frukt och krispiga grönsaker ta plats bland chark och ost. Då kan du servera mindre av det animaliska proteinet som har högre klimatpåverkan, och mer av kex, marmelad och färskt i säsong. Lika gott, lite smartare.

Ta del av vårt stora sortiment av frukt & grönt i säsong i butik och på hemköp.se

Innehållet är framtaget tillsammans med och kvalitetssäkrat av forskningsinstitutet RISE. RISE har mer än 25 års erfarenhet av matens klimat- och miljöpåverkan längs med livsmedelskedjan. RISE har utvecklat en klimatdatabas med klimatavtryck för livsmedel, med syftet att öka kunskapen om matens påverkan och minska klimatavtrycket från livsmedelskonsumtionen.

Vad är i säsong på våren?

I mars, april, maj och juni

Här infaller förstås påsken som kan ses som en hyllning av vårens råvaror. 

Se vårrecept

Vad är i säsong på sommaren?

I juni, juli, augusti och september

Sommar betyder semester, picknick och grilltider 

Se sommarrecept

Vad är i säsong på hösten?

Hösten är högtiden för det finaste från våra åkrar. Njut av underbara rotsaker i säsong. I september, oktober, november och december

Se höstrecept

Vad är i säsong på vintern?

I december, januari, februari och mars är det 

Sedan är det förstås jul

Tips! Leta i frysen

Se vinterrecept

Hemlagat ute nu!

I kundmagasinet Hemlagat lyfter vi recept, reportage och råvaror som är i säsong just nu. Ta del av senaste Hemlagat och alla tidigare nummer online.

film_vertical_823x548(1).jpg

Systrarna Eisenmans smakrika julklappar

Gör egen chokladtryffel, hemgjord senap eller pepparkakor med apelsin och slå in. Gott, fint och personligt!

film_vertical_823x548(2).jpg

Ta vara på julskinkan!

Du kan göra mycket med julskinkan. Släng in den i en gratäng, ha den som topping på en pizza eller varför inte göra en toast?

film_vertical_823x548(3).jpg

Systrarna Eisenmans tre goda dippsåser

Till nyår ska det vara skaldjur och dippsåser. Det både smakar och ser lyxigt ut. Det är dessutom busenkelt att fixa goda röror.