Den 9 mars varje år är det tomatsåsens dag. Det vill vi fira!

Tomatsåsen, eller tomatsås, är den huvudsakliga benämningen på en sås gjord av krossade, passerade eller hackade tomater. Huvudingredienserna är alltid salt, socker och olika örtkryddor kan tillsättas efter smak. Om man vill kan man även tillsätta buljong för att göra tomatsåsen extra kryddig. Såsen i sin nuvarande form har sitt ursprung i Europa och framförallt central- och Sydeuropa. Faktum är att i Frankrike så bedöms tomatsåsen (eller Sauce tomate på franska) vara så viktig, att den är erkänd som en av de fem grundsåserna som tillsammans ska ingå i alla kök och recept.

Eftersom tomatsåsen är en riktig klassiker till pastarätter brukar såsen ibland lite slarvigt kallas för ”pastasås” men det är lite orättvist eftersom såsen fungerar alldeles utmärkt till såväl grillad mat som en myriad av kötträtter. Detta för att tomatens fruktiga smak lämpar sig väl till rätter med naturlig sälta. I Sydeuropa är det till exempel betydligt vanligare att en entrecote eller en oxfilé serveras med tomatsås istället för en bearnaisesås som vi är vana vid i Sverige.

Själva såsen ska inte förväxlas med ketchup, även fast det finns många likheter. I tomatketchup är tomathalten oftast lägre, och man balanserar syra och sälta med att addera ättika och vinäger i receptet.

Det härliga med just tomatsås är att du kan experimentera fritt med tomater och kryddor efter eget tycke. På Hemköp finner du en mängd olika typer av tomater, såväl färska ekologiska klassiska tomater, som cocktail, baby eller plommontomater. Du kan även testa att ersätta de klassiska krossade tomaterna med passerade tomater för en krämigare konsistens. Garant har flera krossade tomater med örter, vitlök och kryddor som gör matlagningsprocessen enklare. Nu senast vann även Garants ekologiska pastasås pris i Nya Wermlands-Tidningen.

Prova att laga din egen tomatsås!

Hemmagjord tomatsås och ketchup fusion

1 sats, ca 45 minuter

Ingredienser:
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 bit ingefära, ca 4 cm
2 vitlöksklyftor, skivade
½ röd chili, skivad
1 msk korianderfrön
2 nejlikor
1 kg mogna röda tomater, hackade
2 ½ dl vatten
1 kruka färsk basilika, stjälkar hackade och bladen plockade
1 ½ dl rödvinsvinäger
1 dl farinsocker
salt och svartpeppar
olja att steka i

1. Fräs lök, selleri, ingefära, vitlök, chili, koriander och nejlikor i olja i en stor kastrull. Tillsätt 1 tsk salt och peppar. Fräs under omrörning i 15 minuter.

2. Tillsätt tomater och vatten och koka upp. Småkoka tills såsen reducerats till hälften. Tillsätt basilika och mixa till en tjock sås. Sila till en slät sås.

3. Häll tillbaka i ren panna och häll på 1 dl vinäger och dl socker. Småkoka tills den tjocknar. Smaka ev av med mer vinäger, socker, salt och peppar. Koka ihop till tjock konsistens. Förvara i ren glasflaska i kylen så håller den i månader.