Duka upp julbordet

Din guide till julens dukning

Av Alejandro Soler

Konsten att lyckas med dukningen till julbordet behöver inte vara krångligt. Du kan komma lång med att använda dig av enkla medel som du har i hemmet! Samla nära och kära till ett vackert julbord med dessa enkla tips.

Använd dig av färger för att skapa stämning

Att använda sig av kontrasterande färger från detaljer och råvaror är en perfekt stämningshöjare. Skapa en hisnande ljus stämning med en vit bordduk, vita servetter och vita tallrikar och skapa kontraster med härliga gröna detaljer som sallader och blommor. Pynta gärna med kanelstänger äpplen, apelsiner, stjärnanis, pepparkaksformar, grankvistar eller kottar. kreativiteten flöda!

Silver, mässing och koppar

Du kan givetvis pynta och piffa upp julbordet med tomtar och andra julrelaterade figurer, men tänk på att dina gröna detaljer som ska stå i centrum. Ett enkelt knep för att se till att övrig pynt inte ”tar över” julbordet är att använda sig av mindre prydnadsfigurer i mässing eller koppar. De färgerna skapar en naturlig känsla av att det hänger ihop med dina vackra silverbestick.

Lek med ljusstorlekarna

Under julen behöver det inte vara så perfekt. Ett fint tips när det gäller placering av ljus är att använda dig av ljusstakar i olika storlekar och blanda blockljus, värmeljus och kronljus. Det skapar både värme och stämning. Använd även gärna ljuslyktor direkt på bordet. Det ger ett dolt mysigt ljus. 

article_duka_desktop.jpg

Glas så långt ögat kan nå

Försök att undvika att lägga fram matpaket eller plastflaskor direkt på bordet. Placera istället ut glaskaraffer för vatten, cider och julmust – och häll röror, sallader och andra härliga tillbehör i glasskålar i olika storlekar. Glas ger ett fräscht intryck och ser lite exklusivare ut på bordet. Dessutom så skiner ljussken från stearinljus som vackrast mot glas.

Tänk utanför boxen när det gäller servetter

Även servetter kan se riktigt inbjudande ut med några enkla tricks. Använd gärna mörkare färger som grått eller mörkblått istället för vitt eller rött. Har du inte servettringar kan du använda dig av presentsnören för att skapa stämning. Lägg även gärna till grankvistar eller snittblommor som du lägger ihop med servetterna.

Härliga sittplatser

Var inte blyg när det gäller att klä sittplatserna. Fårskinn eller plädar i diverse material är en perfekt trivselhöjare. Det ger alltid en ombonad känsla och associeras till juletider från förr.

Börja i god tid och bjud in hela familjen

Det kanske viktigaste tipset är att börja dagen innan med förberedelserna – och inse att man inte behöver göra allt själv. Gör det till en trevlig familjeaktivitet och bjud in barnen till att snitta blommor och placera frukt på bordet. Har du god tid på dig så behöver du inte stressa och du kan i lugn och ro placera slutdetaljer så som du vill ha dem. 

article2_duka_desktop.jpg